Милошев: България е в челото по ръст на туристи в Европа


Дата: 19/05, 13:37

Кадър БНТ

Министърът на туризма съобщи прекрасна новина за страната.

Очакванията ни са оптимистични – да има ръст в туризма около десетина процента, а според оптимистични прогнози и над 10 процента, което би било фантастично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в интервю за БНР.

„От началото на годината, за първите три месеца, според данни на Европейката туристическа комисия България е на второ място по възстановяване спрямо 2019 година. Това е много добър показател, каза той. 

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г.  – ръст от 39% спрямо първите три месеца на 2019 г., съобщиха вчера от министерството. 

По думите на министъра оптимизъм дава и времето в началото на май, когато се събраха празниците – 1 май, Великден и Гергьовден, което от гледна точка на сектора е било добър период.

Близо 80 000 туристически регистрации е имало за този период, което е много добър старт за сезона, посочи Евтим Милошев . 

Той отбеляза, че в организирания туризъм всичко много предварително се прави и изменения в графиците, съобразени с времето, не са добре, тъй като огромният поток чужди туристи, които ще дойдат, са организирани още през пролетта, а големите записвания почват още през миналата година. 

„Ако ни се падне трудно начало от гледна точка на времето, а след края на сезона имаме бонус слънчеви месеци, това не е много добре за организирания туризъм, допълни министърът. 

От думите на Евтим Милошев стана известно, че се търси тълкувателно решение, така че 9% ДДС за туроператорите, чието действие изтича през юли, да може да се прилага поне в рамките на този сезон.

Със сигурност нашето министерство и персонално аз ще се опитаме да поставим този въпрос на дискусия, ще направим нашите постъпления, най-вече към Министерството на финансите, дали може да се тълкува започналото правоотношение като данъчно събитие, което е настъпило при обстоятелства с 9 процента и ако това се случи, това би било голям жест към работодателите и към сектора, посочи служебният министър на туризма, пише novini.bg.  

По думите на министъра липсата на кадри принуждава работодателите да обещаят поне с 20% по-високо заплащане в сравнение с миналото лято. Той призова Външно министерство да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват много кандидати за работа в нашия туризъм. Става дума за Непал, Индия, Бангладеш, Киргизстан.

В момента заявките за срещи за издаване на визи са с няколко месеца напред, а по думите на министъра работодателите очакват тези служители. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 2 юни ликът на Ботев се появи на български плаж
Дата: 02/06, 12:25

В 12:00 часа Варна замръзна в памет на Ботев
Дата: 02/06, 12:22

Змия ухапа жена в българска община на морето
Дата: 02/06, 12:11

Жозе Моуриньо поема Фенербахче
Дата: 02/06, 11:54

Водачът на листата на БСП – Варна Борислав Гуцанов: Избираме с ума и сърцето си между мира и войната!
Дата: 02/06, 11:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия