Киев спря кранчето на руския петрол от "Лукойл" за Унгария и Словакия


Дата: 22/07, 09:45

Булфото

Унгария може да се сблъска с горивна и енергийна криза до седмици поради спирането на транзита на петрол Лукойл. през Украйна по решение на Киев. Това мнение изрази Илона Гизинска, служител на мозъчния тръст Центъра за източни изследвания, в публикуван материал за Politico, цитира Факти и БТА.

„Украинските мерки могат да създадат сериозна ситуация“, отбеляза експертът. Тя смята, че ако Будапеща не успее да разреши настоящата ситуация, то само след няколко седмици жителите на Унгария могат да се сблъскат с „невероятно високи цени на енергията и недостиг на електроенергия“.

Делът на руския петрол в енергийния баланс на Унгария достига 70%. Половината от този обем преди това се осигуряваше от доставки от Лукойл. Според Гизинска Будапеща вече може да получава повече петрол от неруски компании чрез тръбопровода Адрия, идващ от Хърватия, или да използва национални стратегически резерви.

Преди това Украйна спря транзита на петрол Лукойл през нейна територия до Унгария и Словакия поради вписването му в черния списък от Киев. Доставките на енергия от Руската федерация за тези страни се осъществяват чрез тръбопровода „Дружба“, минаващ през територията на Украйна.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща смята тези действия на Киев за недружелюбни и ще повдигне въпроса за тях на 22 юли на заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри в Брюксел. Премиерът на Словакия Роберт Фицо проведе телефонен разговор с ръководителя на правителството на Украйна Денис Шмигал. Той му каза, че Братислава „не възнамерява да бъде заложник на руско-украинските отношения“ и подчерта, че решението на Киев може да доведе до спиране на доставките за Украйна на дизелово гориво, произведено от Slovnaft, което представлява около 10% от общото количество потребление на постсъветската република.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Обявиха за продан варненски пиратски кораб с дълга история
Дата: 06/09, 19:19

Приземиха самолет в Турция заради бомбена заплаха
Дата: 06/09, 19:09

БТВ: Екатерина Захариева ще е еврокомисар
Дата: 06/09, 19:00

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 06/09, 19:00

Захари Карабашлиев: Големите исторически събития се вършат от малко хора
Дата: 06/09, 18:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия