9-годишната Ника, останала без дом, открива изложба в Радио Варна


Дата: 15/09, 20:07

Самостоятелна изложба на малката украинска художничка -- Ника Стрилецка (на 9 г.) ще бъде открита на 24 септември в Арт салона на Радио Варна от 18.30 ч.

Ника Стрилецка е украинска бежанка на девет години. В България пристига веднага след започването на войната, когато е още на шест. Идва с майка си и с баба си и от тогава живее с тях в база с държавно финансиране до Варна. Талантът на Ника е широко известен в Украйна още преди войната. Тя има множество изложби в родината си и в чужбина. Включена е в топ 25 най-талантливи деца на Украйна в „Енциклопедията на децата - таланти.“ Участвала е в десетки конкурси по рисуване в страната си и в чужбина, печелейки множество награди.

За българската публика става по-широко известна, след като служители на Фондация „Открито сърце“ откриват по случайност нейните рисунки, докато разнасят хуманитарна помощ в първите дни на войната. Тогава разбират за нейната съдба. Ника е дошла в България с майка си, която има тежко сърдечно заболяване, и с възрастната си баба. От тогава Фондация „Открито сърце“ се старае да запознава хората с въздействащото изкуство на Ника, останала без дом, далеч от родината си.

В резултата на шока от войната, Ника започва да я рисува – така както я вижда и чувства. Надяваме се, че един ден нейните картини ще станат част от световното културно наследство. Междувременно, тя и семейството й се нуждаят от помощ. Всеки, който е съпричастен с нейната съдба, може да дари средства на Ника Стрилецка или да закупи нейна картина.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Куриоз в София: Младежи влязоха с взлом в ресторант и си приготвиха храна
Дата: 18/09, 21:58

Планът за победа на Украйна е напълно готов, обяви Зеленски
Дата: 18/09, 21:40

Утре рожден ден празнува един от най-любимите символи
Дата: 18/09, 21:34

Частният урок удари 40 лева
Дата: 18/09, 21:30

Броят на пеперудите във Великобритания е намалял до катастрофални нива
Дата: 18/09, 21:191 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия