Израел поиска всички жители на град Газа да го напуснат


Дата: 10/07, 18:17

Снимка Pixabay
Кв. Шуджайя, в източната част на град Газа, където бойците на "Хамас" се прегрупираха в последните месеци, 10 юли 2024 г.

Разберете големите новини в момента, в който се случват - директно в имейла ви, пише dnevnik.bg.

Израелските военни призоваха жителите на град Газа да се евакуират на юг към централната част на ивицата, докато операциите стават все по-интензивни в очакване на нови преговори с ислямисткото движение "Хамас".

Нови листовки, пуснати от самолети дни след началото на нова израелска атака в Газа, предполагат повторна евакуация, след като първата, през октомври, остави малка част от жителите, които не напуснаха домовете си.

Според листовките главният град на ивицата, където бе обявена победа над "Хамас" преди месеци (но в части от които армията от седмици се завръщаше за локализирани операции) е "опасна зона на бойни действия". Израелската армия вярва смята, че силите на "Хамас" и по-малката групировка "Ислямски джихад" са успели да се прегрупират.

В парламента министърът на отбраната Йоав Галант обясни, че 60% от бойците на "Хамас" са убити или ранени, но за тези числа няма независимо потвърждение. Израел настоява, че от убитите 38 хил. души от началото на войната на 7 октомври, започнала с терористичното нападение на "Хамас" с 1200 жертви, над половината са членове и бойци на тази и други групировки.

Междувременно здравните власти в Газа обявиха, че убитите при вчерашния удар по палатков лагер в Газа край училище са загинали най-малко 29 души, основно жени и деца, гледали футболна среща източно от Хан Юнис. Млада жена в района казва за "Ройтерс", че при атаката дори не е бил дочут самолет. Армията обяснява, че са използвани високоточни муниции, но и че спроучват обстоятелствата около станалото.

В съобщението за поредната евакуация се посочват два маршрута водещи към убежища в Аз Зауейда и Дейр ал Балах; в и около последния град, в тясна ивица в Централна Газа, се събра по-голямата част от населението на ивицата, докато сраженията продължават и на юг в десетия месец на войната.

В Северна Газа - където е и едноименният град - по оценки на израелската армия са се събрали около 300 хил. души. От тях около четвърт милион се смята, че са в град Газа.

Пълното им евакуиране би предполагало, че над 90% от жителите на пренаселения и преди войната анклав ще са в централната му част.

Същевременно не всички искат да се евакуират, предвид риска това да ги изведе от ивицата в бъдеще. "Няма да напусна Газа. Няма да направя глупавата грешка, която други направиха. Израелските ракети не правят разлика между север и юг", казва за Би Би Си 47-годишният жител на Газа Ибрахим ал Барбари. "Ако смъртта е моята съдба и съдбата на децата ми, ще умрем с чест и достойнство в домовете си.

ООН вече заяви, че е "ужасена" от заповедите на Израелските сили за отбрана да се евакуират жителите в райони, където операциите продължават и предупреди, че Дейр ал Балах и сега е пренаселен с напуснали домовете си. Някои от избягалите е трябвало да се преместят девет или десет пъти.

Междувременно в Ерусалим израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на американския пратеник за Близкия изток Брет Макгърк, че е ангажиран с осигуряването на споразумение за прекратяване на огъня, ако "червените линии" се спазват.

Цялата статия ТУК!



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Отлични са условията за туризъм в планините
Дата: 28/07, 09:23

Откриха преобразеното с подкрепата на А1 педиатрично отделение в МБАЛ Карнобат по проект „Светулка“
Дата: 28/07, 09:20

Мъж и жена от Пловдив са загиналите мотористи на АМ "Тракия"
Дата: 28/07, 09:16

Надал с критики към организаторите на Олимпиадата: Това е варварство
Дата: 28/07, 09:08

97 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Дата: 28/07, 08:56

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия