За първи път от Втората световна война България участва в такава военна операция в Черно море


Дата: 06/07, 13:30

Кадър БТВ

Корабите на противоминната военноморска група в Черно море акостираха на пристанището в Бургас. За първи път три държави участват в съвместна операция по разминиране на Черно море.

В операцията участват четири противоминни кораба – два на Турция, която ръководи операцията, един на Румъния и българският минен ловец „Струма", предаде БТВ.

Първата активация стартира в началото на седмицата в Истанбул и ще продължи до 16 юли. За първи път трите държави обединяват усилия, за да осигурят по-безопасно корабоплаване в Черно море.

Досега от началото на войната в Украйна всяка от тях действаше самостоятелно. Подобна операция не е провеждана от края на Втората световна война, когато българските брегове са прочистени от мини.

Акцията сега е в много по-голям мащаб. В момента най-голяма опасност от мини има в Черно море, затова първата съвместна операция за неутрализирането им се провежда там.

До момента във Военноморските сили са постъпили над 60 сигнала за мини в морските пространства и по бреговата ни ивица. Към днешна дата в наши води са открити и унищожени 6 дрейфащи мини.

„За първи път тази година ние сме в различна ситуация и вместо постоянната корабна група на НАТО или чуждестранна корабна група да подпомага изпълнението на задачите на учението, участниците в учението ще подпомогнат работата на новосформираната противоминна тактическа група за борба с минната опасност в Черно море“, каза контраадмирал Кирил Михайлов – командир на ВМС.

С пристигането на противоминната група започва и военноморското учение „Бриз“, в което участват военни кораби, летателни средства, безпилотни подводни апарати, водолазни групи на България и още 12 държави, военноморското командване на НАТО и още много държави правителствени и неправителствени организации и доброволчески отряди.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В 13 часа плажът в Бургас опустя напълно, спасителите не помнят такова нещо
Дата: 11/07, 10:25

Безплатно приложение ще помага за по-лесното откриване на музеите в Париж
Дата: 11/07, 10:22

Младежкото ДПС: Заставаме зад д-р Ахмед Доган, готови сме на всичко за защитата на волята му
Дата: 11/07, 10:14

Петър Волгин става говорител на нова парламентарна група в Европарламента
Дата: 11/07, 10:08

Врачанин реве от "ол инклузива" в топ хотел на морето: Алкохолът е менте, пия на корем, мешам и не ме лови
Дата: 11/07, 10:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия