"Хизбула" нанесе удари по Израел в деня на годишнината от началото на войната в Газа


Дата: 07/10, 13:47

кадър: bTV

Ракети на "Хизбула" поразиха третия по големина израелски град Хайфа, съобщи полицията по-рано днес, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Израелски медии съобщиха за 10 ранени в северната част на страната в деня, в който се навършва една година от началото на войната в Газа.

Подкрепеното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула" - съюзник на палестинската радикална групировка "Хамас", която се сражава с Израел в Газа - заяви, че е изстреляла залп от ракети "Фади 1" към военна база южно от Хайфа.

Според медиите две ракети са поразили намиращия се на Средиземно море град Хайфа, а пет ракети са ударили град Тиберия, на около 65 км. Полицията заяви, че са нанесени щети на няколко сгради и има сигнали за пострадали хора, някои от които са откарани в близката болница. 

Израелската армия съобщи, че е извършила нападение с изтребители срещу цели, свързани с разузнавателната централа на "Хизбула" в Бейрут, включително средства за събиране на разузнавателна информация, командни центрове и други инфраструктурни обекти.

През последните няколко часа при въздушни удари са били поразени складове за оръжия на "Хизбула" близо до Бейрут, заяви армията и добави, че след атаката е имало вторични взривове, което показва наличието на оръжия вътре. Нанесени са щети и по обекти на "Хизбула" в Южен Ливан и района на долината Бекаа, включително по оръжейни складове, инфрастуктурни съоръжения, команден център и пускова установка, съобщи армията.

Според военните "Хизбула" умишлено е разположила своите командни центрове и оръжия под жилищни сгради в центъра на Бейрут, застрашавайки мирното население.

На днешния ден Израел отбелязва първата годишнина от атаката на "Хамас", с която започна войната и която заплашва да доведе до по-мащабен конфликт в Близкия изток. На 7 октомври миналата година бойци на "Хамас" изстреляха ракети срещу Израел, убиха около 1200 души и взеха около 250 за заложници в Газа, сочат официални израелски данни. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Община Варна отпуска допълнително 200 000 лева за премахване на опасни дървета
Дата: 07/10, 15:27

Ако хванете такава рибка, направо я върнете във водата, призоваха експертите
Дата: 07/10, 15:17

Иван и Андрей са бесни на БТВ, взеха им и „Бригада Нов дом"
Дата: 07/10, 15:17

В евро в лева слагат цените в магазина от този месец през 2025 година
Дата: 07/10, 15:111 Коментар

"Като рицарите" отсякоха с брадва сухо дърво в двора на Историческия музей във Варна
Дата: 07/10, 15:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия