Синдикатите: Минималната работна заплата да стане 850 лева през юни, а през януари - 1000 лева


Дата: 06/02, 11:48

Снимка: Петел

Двата най-големи синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ, настояват минималната работна заплата да се качи още от юни тази година до 850 лв., а от началото на 2024 г. да стане 1000 лв. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на техните президенти - Димитър Манолов и Пламен Димитров.

Освен това синдикатите искат въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, което според тях ще стимулира потреблението и ще намали неравенството, пише "Епицентър"

В сряда (1 февруари) Народното събрание реши минималната работна заплата да е в размер на 50 процента от средната, като разпоредбата ще започне да се прилага от 1 януари 2024 г. Синдикатите се обявиха против това, че съотношението е фиксирано и не дава възможност за тристранни преговори и по-висок размер на минималната заплата. Работодателите също не подкрепиха предложението, като в четвъртък (2 февруари) дори обявиха, че ще сезират Европейската комисия.

По думите на Манолов и Димитров можел да бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена върху работещите хора.

"Намираме се в средата на нищото, нямаме реален партньор, с когото да водим стратегически преговори", коментира Манолов, вероятно имайки предвид редовно правителство, като допълни, че "предизвикателствата не са никак малко, сред тях са доходите, макар и в последния работен ден на парламента да имаше решение, което никой не харесва".

Пламен Димитров каза, че има напрежение в няколко бранша, като например в "Български пощи", където се събират подписи за стачни действия. Подобна е ситуацията и във ВиК сектора и градския транспорт в София.

Двата синдиката настояват за ръст на доходите, който да компенсира инфлацията за годината, но не по-нисък от 15% в частния и държавния сектор. За агенциите, работещи на терен, двете конфедерации искат увеличение на заплатите с 20 процента.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 03:20

На 19 април рожден ден има Цветан Недялков
Дата: 19/04, 03:00

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония
Дата: 19/04, 02:30

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 02:20

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 01:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия