Проф. Ива Христова успокои българите за маймунската шарка


Дата: 17/06, 21:32

Кадър Нова нюз

Известен наш професор обяви има ли опасност от епидемия на коварна болест у нас.

В България вече е регистриран първият случай на маймунска шарка за 2024 година. Пациентът е българин, не е пътувал в чужбина, не дава данни за сексуални контакти през последния месец и вече подлежи на лечение в изолация. В предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова разказа какви са симптомите.

По думите ѝ през 2023 г. не е имало нито един случай в България, но за 2022 г. случаите са били шест. Тогава в световен мащаб имало висока заболеваемост. В света случаите сега са около 500. Няма риск от епидемия, категорична бе проф. Христова, пише novini.bg.  

„Заболяването има гриподобно начало с изразена температура, болки в мускулите, ставите, главоболие. След това се развива обрив, който напомня обрива при шарка. Става дума за мехурчета с възпалителна течност върху червена основа. Това е едното, което трябва да ни насочи, другото – рискови контакти в последните няколко дни”, каза проф. Христова.

Инкубационният период на болестта обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми обрив започва от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнати както дланите, така и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди обрива или едновременно с него при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стаси Цалова предупреди за опасност от валежи и градушки утре
Дата: 26/06, 17:55

Часове след разговора между военните министри на Русия и САЩ правителствен самолет излетя от Москва за Вашингтон
Дата: 26/06, 17:53

Назначени са четирима нови областни управители
Дата: 26/06, 17:46

Над 1.4 млн. лв. отпусна правителството за спорт в университетите
Дата: 26/06, 17:41

24 тира донесоха техниката и оборудването за стадиона за плажен хандбал във Варна
Дата: 26/06, 17:32

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия