ВКС даде общо 24 години затвор на двама варненци за опит за убийство


Дата: 06/02, 16:27

Снимка: Булфото

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Варненския апелативен съд, произнесена през март 2022 г. спрямо Галин М. и Кристиан Т.

Със съдебния акт бяха увеличени наказанията им: 17 години затвор за Галин и 7 – за Кристиан. На 28.01.2018 г. в съучастие те направили опит умишлено и по хулигански подбуди да умъртвят охранителя Армен А. Престъплението е останало недовършено по независещи от тях причини. Към инкриминираната дата Кристиан е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Галин пък е действал при условията на опасен рецидив. Двамата трябва солидарно да заплатят 80 хиляди лева на пострадалия като обезщетение за претърпените неимуществени вреди.  /Можете да си припомните информацията тук: https://varna-as.justice.bg/bg/news1/20122 /

          Присъдата беше обжалвана от двамата подсъдими, но върховната инстанция прецени жалбите им за неоснователни. В решението се посочва, че въззивният съдебен състав „убедително и без доказателствено колебание е приел, че при възникналата общественоопасна ситуация всеки от двамата подсъдими е имал възможност да наблюдава поведението на другия, както и пряко да възприеме отбранителните действия на пострадалия“. На местопрестъплението са присъствали двама свидетели, които са

настоявали Галин М. да прекрати нападението. Поведението на непълнолетния деец пък ярко разкрива неговия пряк умисъл към извършения опит за убийството на охранителя, желаната от съучастниците пряка и непосредствена цел към нараняване (умъртвяване), упоритостта в отстояване на намисленото престъпление и възникналия между тях общ умисъл към убийство.

Въззивният съд е подходил с необходимото внимание и е извършил самостоятелна доказателствена преценка, се казва още в решението на ВКС. При изграждане на фактическата обстановка е групирал отделните доказателствени източници съобразно установените чрез тях събития, характера и вида на доказателствените средства и разяснените от експертите специални научни познания. Върховният съд в решението си напомня, че решаващият съдебен състав не е длъжен да удовлетворява всяко доказателствено искане на страните, а само тези, които способстват за постигане на непосредствените цели на процеса и установяване на обективната истината за извършеното престъпление.

Исканията на жалбоподателите за намаляване на наказанията също са приети за неоснователни, защото видът и размерите им са съобразени с тежестта на извършеното престъпление,  с личността и обществената опасност на всеки от дейците. Допълнително обществената опасност на престъплението се завишава и от квалификацията за хулигански подбуди.

С тези аргументи ВКС остави в сила присъдата на Варненския апелативен съд. Един от съдиите е изразил особено мнение по въпроса за установяване на виновността на непълнолетния подсъдим.

Решението е окончателно.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Български лекарски съюз: Спрете агресията
Дата: 27/03, 14:00

Челен удар на пътя Пловдив - Стара Загора: Седмина са в болница
Дата: 27/03, 13:39

Катрин Галахър е била убита
Дата: 27/03, 13:28

Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем
Дата: 27/03, 13:20

Главен комисар Петър Тодоров: МВР работи по 65 производства за купуване на гласове
Дата: 27/03, 13:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2023 | Пълна версия