За Великден литват цените на шоколада


Дата: 28/03, 09:46

Този Великденски сезон потребителите могат да очакват скок в цените на любимите си шоколадови лакомства, тъй като цените на какаото достигнаха исторически върхове поради намаляващото предлагане, причинено от изменението на климата, според скорошен доклад на Wells Fargo, цитиран от bTV.

Производителите казват, че глобалният недостиг на какаови зърна оказва натиск върху бизнеса им и затруднява поддържането на стабилни цени за техните клиенти. Към момента вече няма съмнение- цените на шоколадовите изделия ще растат.

Към миналия месец световната цена на какаото се е увеличила повече от два пъти през последната година, счупвайки предишния рекорд от 1977 г., се казва в доклада. За два месеца световната цена на какаото скочи с над 75% от 4094 долара за метричен тон на 8 януари до 7170 долара на 6 март.

Променящото се време застрашава здравето и производството на какаовите дървета, според доклада. По-тежките валежи през миналия сезон на реколтата доведоха до увеличаване на болестите сред какаовите дървета. Сега производителите на какаови дървета в Западна Африка са изправени пред сухи температури и екстремни ветрове от тазгодишния Ел Ниньо.

Цените на какаото непрекъснато се увеличават, тъй като предлагането постепенно намалява. Това е третата година, в която реколтата на какао намалява, се казва в доклада. Международната организация за какао прогнозира глобалният дефицит на доставките на какао да се увеличи с 405% през тази година.

Тед Дрю-Смит, президент на Reids Chocolate and Nut Shop в Кеймбридж, казва, че магазинът му купува своя вече обработен шоколад от трета компания, която директно купува и работи със суровите какаови зърна. Дрю-Смит каза, че са видели стабилно увеличение на цената на шоколада от началото на пандемията.

"Цената на шоколада се е повишила с 40 процента от ноември“, каза той пред CBC News.

"Договаряме цените на шоколада си една година предварително, така че тази година цените на шоколада ни се покачват с 27% и ще продължат да растат.“, казва той.

Това означава, че ако един шоколад струва средно 4 лева, то цената му се очаква да се увеличи поне с 1,20 лева.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Каракачанов: Недопустимо е, че хората, които произвеждат храната ни, останах без хляба си
Дата: 27/04, 14:27

Гръцката полиция предупреди, че ще засили контрола по пътищата заради празниците
Дата: 27/04, 14:16

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 14:00

Мощен трус удари японските острови Бонин
Дата: 27/04, 13:54

Само два дни ви делят от това да бъдете обявени от НАП за некоректни
Дата: 27/04, 13:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия