Земеделци от Вълчи дол на протест срещу вноса на пшеница от Украйна


Дата: 31/03, 15:00

С плакати “Вносът от Украйна убива българското земеделие” и десет трактора, земеделци от Община Вълчи дол излязоха на протест срещу плановете за удължаване на безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна в Европейския съюз. Според тях по-ниските цени на вносната продукция правят родната продукция неконкурентноспособна и това ще доведе до фалит родните фермери. Към този час в събитието са се включили няколко от по-малките земеделски стопани в общината.

Акцията във Вълчи дол изпреварва планирания национален протест на бранша, който ще се проведе на 29, 30 и 31 март, като ще бъдат на четири гранични пункта с Румъния – при Видин, Русе, Силистра и Кардам.В желанието си да привлекат общественото внимание към проблема незабавно, фермери не са изчакали да получат и необходимите разрешения от институциите за провеждането му.

Според Националната асоциация на зърнопроизводителите земеделски стопани у нас са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост. Оплакват се и от липса на пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури. Според зърнопроизводителите пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство, а складовете са пълни със залежала продукция. От НАЗ съобщават и за блокиране на местния пазар заради интензивния внос от Украйна.От организацията уточняват, че бъдещите им действия ще бъдат в координация със земеделските стопани от България, Румъния и Полша.

 

* публикация

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Във Варна вкарват първото ядрено гориво от САЩ за АЕЦ "Козлодуй"
Дата: 19/04, 09:18

Димитър Главчев е на среща с Румен Радев
Дата: 19/04, 09:16

Георги Милков: Единственият, който иска война с Иран, е Нетаняху
Дата: 19/04, 09:09

Пазете се, ако го видите: Луковитският щъркел напада без предупреждение колите
Дата: 19/04, 08:55

В следващите 72 чака 2 циклона удрят България
Дата: 19/04, 08:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия