Огромни пари валят от вторите пенсии на българите, но не за тях


Дата: 29/07, 09:52

Пиксабей

Милиони печелят частните пенсионни дружества от събираните пари за втора песни и такси. Данните от Комисията за финансов надзор показват, че за изминалата година приходите на дружествата, управляващи универсални, доброволни и професионалните пенсионни фондове, от такси са в размер над 251 млн. лв.

Частните пенсионни фондове събират от парите на осигурените няколко вида такси. За осъществяване на дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване и за управление на пенсионните фондове и на фондовете за извършване на плащания (откъдето изплащат пари на пенсионерите) събират две основни такси в полза на пенсионните дружества.

Първата е удръжка от всяка осигурителна вноска в размер до 3,75%, както е записано в текстове от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Освен това дружествата събират и инвестиционна такса в размер до 0,75% годишно, изчислена върху стойността на нетните активи на пенсионния фонд. За управление на фондовете за изплащане на пожизнени пенсии и фондовете за разсрочени плащания събират годишна такса в размер до 0,5 на сто от стойността на нетните активи на фонда.

Само за първите три месеца на настоящата 2024 година приходите на пенсионните дружества от такси са в размер на 69,35 млн. лв., допълва “Труд”. Събираните от парите на осигурените такси дават възможност на пенсионните компании да реализират големи печалби.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Български земеделец: Спират ни водата заради няколко ВЕЦ-а
Дата: 08/09, 16:13

2 километра опашка на границата с Гърция за влизане в България
Дата: 08/09, 16:02

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 08/09, 16:00

Гюнер Тахир: Имам информация, че Доган е напуснал България
Дата: 08/09, 15:513 Коментара

Идва обрат с времето в понеделник: Прогноза на НИМХ
Дата: 08/09, 15:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия