Безработно семейство успя да измами неколцина души с близо 600 000 лева


Дата: 24/06, 15:59

снимка Булфото

Колосалната сума от близо 600 000 лева успя да измъкне от джобовете на неколцина души безработно семейство, съобщават от районната прокуратура в Благоевград. 49-годишният мъж, съпругата му и синът им на 23 години са обвинени за измами с цел имотна облага в особено големи размери, съобщи БНТ.

Тримата обвиняеми са безработни. Бащата и сина са криминално проявени, а майката е осъждана за държане на наркотични вещества, съобщават от прокуратурата.

След предварителен сговор и в съучастие те умишлено възбудили и поддържали заблуждение у няколко лица с користна цел. С деянията те желали да се облагодетелстват по лек, макар и престъпен начин.

Престъпленията били извършени на територията на градовете Дупница, София, Сандански и в село Марикостиново, община Петрич, уточняват от държавното обвинение.

Обвиняемите често парадирали в общественото пространство с близостта си с известни личности, такива, заемащи публични длъжности, високо обществено и административно положение, работещи в съдебната система и в органите на реда.

Чрез създаване и поддържане на неверни представи, тримата причинили имотна вреда на няколко граждани в общ размер на 597 785 лева.

Извършителите прилагали различни начини за въвеждане на пострадалите в заблуждение – оказване на съдействие по наказателни дела, за изпълнение на проекти с обществени поръчки, за събиране на парични задължения чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на леки и товарни автомобили, прехвърляне на собственост върху недвижим имот, подхвърляне на наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице.

45-годишната жена е привлечена към наказателна отговорност и за документно престъпление. През януари 2023 г. в Благоевград тя съставила фалшив частен документ - запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Впоследствие тя употребила въпросния документ с цел измама.

Обвиняемите предлагали "услугите" си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми. Когато обещанията им оставали без резултат преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите от техните действия лица.

В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите лица. Налице е проявената от тях упоритост за осъществяване на престъпното деяние, дългият период, през който са действали, високият размер на причинената имотна вреда, липсата на каквато и да било критичност към извършеното. Те не заявили желанието да компенсират вредните последици, като получените от тях суми понастоящем не са възстановени, уточняват от прокуратурата.

Предстои делото да продължи в съда.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Само на 36 години си тръгна от нашия свят фитнес звезда
Дата: 28/06, 14:14

Калин Стоянов: Брендо е влязъл в страната през пролетта на 2022 година, имаме данни за самолет
Дата: 28/06, 14:13

Обявиха истинската възраст и име на Глория
Дата: 28/06, 14:10

Румен Радев ще връчи първия мандат за кабинет на 1 юли
Дата: 28/06, 14:06

Сузанита: Вече съм друг човек
Дата: 28/06, 14:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия