До колко сме зависими от средата - имаме ли нужда от добър психотерапевт


Дата: 20/03, 10:17

снимка: unsplash.com

Всяко човешко същество има определен набор от потребности, без осъществяването на които, е трудно да се води пълноценно съществуване. За съжаление, сами не винаги можем да определим това, което ни липсва и дори да не изпитваме сериозни затруднения, един добър психотерапевт би могъл да запълни нуждата от познание.

Да опознаем самите себе си

На пръв поглед изглежда няма друг човек освен самите нас, който да познаваме така добре. На второ четене обаче се оказва, че над 75% от хората не съумяват да преценят адекватно своите потребности от принадлежност, безопасност, обич и уважение.

Последните няколко аспекта от нашето съществуване могат да бъдат задоволени само и единствено извън нас, т.е. те трябва да дойдат от друг човек.

Как тогава се оказва, че сред нас съществуват хора, които са си самодостатъчни?!

По правило такива индивиди, чиито основни потребности са сравнително удовлетворени, се чувстват по-малко зависими от заобикалящата ги среда, от тук и по-малко задължени на околните. Не би било трудно с помощта на професионален психологически анализ да се определят липсите и начините им на запълване. Това е основополагащо за психическото ни добруване и създаване на стабилна среда на живот.

Да сме независими от социалните фактори

За да намалим тревожността и враждебността в ежедневието си, ние трябва да постигнем относителна независимост относно нуждите, които биват задоволявани само отвън. За целта не бива да допускаме дефицит в живота си. Последното характеризира именно любовта и взаимодействието ни с околните.

Подобен дефицит ограничава начина, по който приемаме околните. Той ни принуждава да ги разглеждаме само като източник на горното, а не като пълноценни и уникални личности. Едва когато не изискваме абсолютно нищо от даден човек сме в състояние да го приемем обективно.

Много от хората, нуждаещи се от професионална психотерапия, не осъзнават, че това е продиктувано от незадоволяване на тези потребности. Именно добрият специалист е в състояние да определи откъде идва дефицитът и да консултира пациента как може да си го набави сам. Това е първата стъпка към нашето щастие и пълноценни отношения с околните.

Силата на самоусъвършенстването и медитацията

Нашият напредък и усъвършенстване не бива да спират никога. Ако станем виртуози в тази област ще можем успешно да разчитаме само на себе си. Психологията е сложна наука на една още по-сложна материя, каквато е нашето съществуване.

Нека се възползваме от помощта на онези, които знаят как да разшифроват безкрайната бездна на човешкото съзнание. Не се колебайте да потърсите професионално консултиране и да отворите нова страница на един пълноценен и щастлив живот.

* публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



До 2050 година всеки десети ще страда от проблеми със слуха
Дата: 23/04, 10:36

Въпрос за 30 хиляди лева в "Стани богат": Мартен Демирев от Провадия даде урок
Дата: 23/04, 10:29

Фънки мина границите с Мария в Капките и зрителите искат Халваджиян да го маха
Дата: 23/04, 10:23

Ваня Григорова преди изборите: Целта ни е постигане на социалната справедливост
Дата: 23/04, 10:18

Делото за 65 хиляди лева на вътрешния министър Калин Стоянов срещу журналисти от Bird.bg влезе в европейския регистър за заплахи срещу медии
Дата: 23/04, 10:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия