15-та работна заплата в тази сфера във Варна


Дата: 09/10, 16:22

Пиксабей

По-високи възнаграждения и 15-та работна заплата предвижда новият КТД в социалната сфера

Новият Колективен трудов договор въвежда по-високо заплащане на нощния труд и повече дни платен отпуск за работещите с голям трудов стаж

По-високи възнаграждения и 15-та работна заплата предвижда новият Колективен трудов договор в сферата на социалните дейности, който е със срок на действие 2024 – 2026 г. Документът бе подписан днес от кмета Благомир Коцев, председателя на КТ „Подкрепа” във Варна Васил Василев и председателя на ИК на Съюза на българските учители в морския град Веселин Рашев. На събитието присъства и заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Снежана Апостолова и представители от сектора.

Качеството на социалните услуги, грижата за хората в нужда са най-важният знак, по който може да се оцени едно общество. Затова ние като община ще продължим да подкрепяме социалната сфера и да повишаваме качеството на тези услуги, каза пред присъстващите кметът Коцев. Той допълни, че е горд с факта, че Варна предоставя най-голям брой и най-разнообразни социални услуги в сферата. От своя страна представителите на синдикатите благодариха на кмета и на заместник-кмета за доброто партньорство.

В новият КТД е договорено размерът на индивидуалните основни месечни работни заплати на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, да бъде не по-малък от 105% спрямо минималните размери, заложени в Наредбата за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности, които се финансират от държавния бюджет. Придобивката влиза в сила от 01.01.2025 г.

Договорът предвижда още една минимална работна заплата за Великденските празници, което на практика означава 15-та заплата за социалните работници, наред с допълнителните възнаграждения за Коледа и за Световния ден на социалната работа. Предвидено е още нощният труд на заетите в сферата да се заплаща в размер на 17%, вместо досегашните 15% от минималната работна заплата.  

КТД предвижда също осигуряването на още една брутна работна заплата при пенсиониране за служителите, които са с 10 и повече години трудов стаж при един и същ работодател. От два на три дни се увеличава платеният отпуск за встъпване в брак или при смърт на близък роднина. Дава се и допълнително платен годишен отпуск за работници и служители с 50% и над 50% намалена трудоспособност.

 

 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Четирима са пострадали в катастрофата на Подбалканския път
Дата: 09/10, 18:10

Станимира Стоянова – дългогодишен преподавател в Академия “Дълголетие” и експерт във фризьорството, откри нов салон във Варна
Дата: 09/10, 18:00

Има решение при крампи
Дата: 09/10, 18:00

Тежка катастрофа затвори Подбалканският път край Казанлък
Дата: 09/10, 17:57

Цветанка Ризова със сериозен проблем в ефир
Дата: 09/10, 17:56

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия