Отиде си първият биограф на Лили Иванова


Дата: 08/07, 16:40

Кадър Булфото

Почина известният музикален критик, журналист и изследовател, автор на дузина книги за славните родни оперни величия - Марин Бончев. Той бе на 89 години, но до последно бе особено активен и дори събираше материал за поредната си книга, съобщи Ретро.

Напоследък Бончев имаше здравословни проблеми. Той претърпя операция преди около месец и половина, от която, за жалост, не успя да се възстанови. Още преди 32 години той бе диагностициран с рак, който рецидивираше няколко пъти.

Като музикален журналист Марин Бончев има над 3000 публикации във всекидневния и периодичния печат. Автор е на над 30 филма за бележити музиканти. Издал е множество книги, сред които „Срещите на Илка Попова“, „Славеят с име Любов“, „Асен Найденов“, „Моят нощен живот на Запад“, „Николай Гяуров на 50“, „Български оперни певци на сцената на "Ла Скала“, "Великите сопрани на България" и "Великите тенори на България". През 2011 г. бе издадена и биографията му за Райна Кабаиванска - "Ангелският глас", която претърпя няколко тиража.

Любопитното е, че Марин Бончев е автор и на първата биографична книга за Лили Иванова. Тя е озаглавена "Нашата Лили" и е писана в съавторство с легендарната журналистка Ивайла Вълкова (сестра на Виктор Вълков). Книгата излиза през 1975 г. и буквално се разграбва за дни. Преди десетина години творбата бе преиздадена отново. 

Марин Бончев въсщност е и музикант. Той е първият контратенор в България, направил национална и международна кариера. Пял е в България, Англия, Франция, Холандия, Белгия, Италия и други. След като слиза от сцената през 1974 г., се захваща с журналистическа и изследователска дейност, пише и оперна критика.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



А1, Виваком и Йетел дадоха огромно обещание на хората във Воден
Дата: 19/07, 16:46

Започва работа по комуникациите в с. Воден, след като системата за предупреждение не проработи
Дата: 19/07, 16:431 Коментар

Ламин Ямал почива в любимо място на българите в Гърция
Дата: 19/07, 16:41

Нова тв: Отиде си бляскавата Ивон от "Сладък живот"
Дата: 19/07, 16:37

Доц. Спасков: Уплашихме се от Апокалипсиса, защото не можем да си ползваме телефоните
Дата: 19/07, 16:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия