Българските политици поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам


Дата: 16/06, 13:06

Кадър Нова тв

Мюсюлманският празник Курбан Байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена “Байрам намаз”, в която участват само мъже, се отбелязва още в справката, пише БТА. 

Българските политици поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам.

Президентът Румен Радев поздрави мюсюлманската общност в България.

В пожеланията си държавният глава подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват моралните устои на нацията ни, посочват от прессекретариата на държавния глава. Радев отбелязва още, че религиозната толерантност, уважение и разбирателство са традиционни за нашето общество и празникът Курбан Байрам създава мостове между хората, които допринасят за взаимното разбиране и за нравственото израстване на нашия народ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави мюсюлманите по случай празника във фейсбук.

„Честит Курбан Байрам на всички приятели мюсюлмани! И както учи празникът - нека да продължим всички в България да си помагаме и да живеем в разбирателство, без значение от каква религия и етнос сме“, пише Борисов.

"Обръщам се към вас в благословените дни на светлия празник Курбан Байрам. Честитя ви този голям празник и ви желая здраве, благодат и просперитет във всички начинания. В тези дни, които символизират помирението и опрощението, желая мир и разбирателство на всички вас и вашите семейства. Изразявам своята искрена благодарност за това, че заедно успяхме да постигнем много добри резултати на току що отминалите избори и вярвам, че заедно ще успеем да работим за постигането на по-добър и по-сигурен живот за хората в България. Честит Курбан Байрам!", заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също поздрави мюсюлманите. Поздравлението на Петков е написано в профила му във фейсбук. 

Кирил Петков отправя поздравленията си към хората, с които се е срещнал в Одрин, Бурса и Истанбул по време на кампанията си, както и към всички мюсюлмани, живеещи в България. „Нека празникът донесе благоденствие, радост и топлина в домовете ви“, пише още той.

Кметът на София Васил Терзиев  пожела здраве и благополучие на мюсюлманската общност в България.

Нека домовете ви бъдат изпълнени с топлина и радост, каза Васил Терзиев.

По думите му за мюсюлманите този ден е символ на обединението, споделянето и опрощението. Кметът на София изрази убеждение, че заедно можем да продължим да изграждаме по-добро общество, изпълнено с уважение, любов, мир и разбирателство.

"Поздравявам българските мюсюлмани по случай големия празник Курбан Байрам и отправям пожелания за здраве и благополучие. Нека милосърдието, опрощението и взаимната подкрепа, които съпътстват празника, да подхранват всеки ден разбирателството и толерантността, с които България е за пример", пише служебният премиер Димитър Главчев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ангел Кунчев: Ешерихия коли даже и в Кранево няма, а само около скъсаната тръба
Дата: 25/06, 09:24

Избраха групата, която ще изменя ОУП на Варна
Дата: 25/06, 09:22

Легендарна банка от НРБ родила стотици кредитни милионери от ДС и Брендо, разкри криминалист по БТВ
Дата: 25/06, 09:171 Коментар

30 години след САЩ 94 Стоичков и Балъков застават заедно зад обща кауза
Дата: 25/06, 09:09

Готвят забрана на продажбите на "Айфон" в Русия
Дата: 25/06, 09:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия