Във Варна започва XLII Международен конкурс за хорово пеене


Дата: 12/09, 16:38

снимка община Варна

Четири хорови формации ще участват в конкурса за Голямата награда на Европа за хорово пеене - 2024, който ще се проведе на 14 септември във Варна. Това са Камерен хор на Торино (Италия), Младежки хор на Мадрид (Испания), „Сухар коруа“ от Доностия (Испания) и „Зеро 8“ от Стокхолм (Швеция).

От 12 до 15 септември морската столица е домакин и на XLII Международен хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“. В него ще участват осем формации не само от Европа, но и от Индонезия, Филипините и Хонконг. Гостите и гражданите на града ще имат възможността в рамките на 3 дни да проследят конкурсните програми на състезанията в зала „Юнашки салон“ и Фестивален и конгресен център – Варна, както и да се радват на изпълненията на хоровете на откритите сцени, разположени в централната част на града.

Откриването на МХК „Проф. Георги Димитров” е тази вечер от 19:00 ч. във Фестивален и конгресен център с грандиозната Меса h moll от Й.С. Бах. Концертът е съвместна проява с Международния музикален фестивал „Варненско лято“. За всички останали прояви в рамките на хоровите празници входът е свободен.

Международният хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ е член на асоциацията, която организира състезанието и връчва Голямата награда на Европа за хорово пеене - The European Grand Prix for Choral Singing. Ежегодните издания се провеждат последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция) – до 2023 г. , Варна (България), Толоса (Испания), Марибор (Словения) и Юрмала (Латвия) – от 2024 г.

Хоровите празници се организират от Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



18 септември – 205 години от рождението на Леон Фуко
Дата: 18/09, 00:08

Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 00:00

12-годишно момче нападна и рани с нож шест деца в училище в Португалия
Дата: 17/09, 23:48

Мбале с дебютен гол за Реал в Шампионската лига
Дата: 17/09, 23:26

Облачно, но почти без валежи в сряда
Дата: 17/09, 23:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия