ЕС ще помогне финансово на земеделците в България


Дата: 24/03, 15:46

Снимка Пиксабей

Прекрасна новина дойде от Брюксел за българските земеделци.

ЕС ще предостави финансова помощ на земеделските производители от страните в близост до Украйна, сред които и България, които пострадаха от “коридорите на солидарност” за износа на украинско зърно. Това стана ясно снощи на срещата на върха на лидерите от ЕС. Днес, срещата в Брюксел продължава с дебати за икономическата стабилност в еврозоната. Евролидерите ще разговарят с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард.

“Коридорите на солидарност” с Украйна са много успешни, но голямото количество украинско зърно на европейския пазар се е отразило на цените", каза след срещата Урсула фон дер Лайен, предава БНТ. Затова Брюксел ще подпомогне европейските земеделците, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно, пише dunavmost.com.

“Държавите от първа линия, които най-много помагат със коридорите на солидарност не трябва да страдат от това. Като първа стъпка осигуряваме 56 милиона евро за европейския земеделски резерв, но това не е достатъчно. Затова сме благодарни на Румъния, която предложи и ние ще се опитаме да увеличим тази помощ за земеделците от първа линия”, заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

ЕС заедно с ООН започна инициатива, която цели да открие и върне в домовете им отвлечените от Русия украински деца.

“Отвлечените деца са ужасно напомняне за най-тъмния период от нашата история. Депортацията на деца е военно престъпление. Днес знаем за 16 200 деца, които са депортирани, само 300 са се върнали до сега. Заради тези криминални действия Международният наказателен съд напълно оправдано издаде заповед за арест”, каза още Урсула фон дер Лайен.

Евролидерите обсъдиха и справянето с нелегалната миграция. Австрия, която наложи вето върху приемането на България в Шенген, е доволна от предприетите действия по границата между България и Турция.

“Проектите по външните граници, за които Австрия настояваше, сега се осъществяват от Европейската комисия. Българския президент ни информира за това и Австрия, но и Германия, и Дания настоявахме думите да продължат да се превръщат в дела. Това означава финансова подкрепа за външните граници, но не само за България, а и за Италия, която в момента е засегната от нова мигрантска вълна”, заяви Карл Нехамер - канцлер на Австрия.

Европейските лидери потвърдиха плана за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да помогнат на страната да се бори с руската инвазия.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 03:50

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 03:50

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 03:00

Валери Божинов облича отново екипа на Етър
Дата: 20/04, 03:00

Премиерът и американският посланик обсъдиха 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Дата: 20/04, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия