Началникът на ВВМУ във Варна: Подготвя се изстрелването на първия български академичен сателит


Дата: 30/09, 13:18

Булфото

Правят се стъпки за изстрелване на първия български академичен сателит, каза днес началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров при официалното откриване на новата учебна година в университета. Той уточни, че по този проект Морската академия си партнира с физическия факултет на Софийския университет и Висшето военновъздушно училище.

Сред гостите на тържеството по случай откриването на учебната година днес бяха министърът на отбраната Атанас Запрянов, областният управител Андрияна Андреева, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на местната власт, на обществени организации, на морския бизнес, предаде БТА.

Проф. Медникаров уточни, че обучение в училището започват около 930 първокурсници – бъдещи бакалаври и магистри, в 14 специалности на български и на английски език. По думите му всички програми са адаптирани към най-съвременните тенденции на пазара на труда и нарастващите нужди на въоръжените сили на България, на морската и дигиталната индустрия.

Днес повече от всякога знанието е сила, но мисията ни като университет е не само да предаваме знания, а и да създаваме бъдещите лидери на въоръжените сили и на цялата индустрия, да изграждаме способностите им за критично мислене, креативност и иновации, посочи Медникаров. И подчерта, че в свят, който се променя с бързи темпове, екипът на висшето училище трябва да подготвя младите хора така, че те да са готови за реализация в професии, които все още не съществуват.

Началникът на училището допълни, че вече е факт поредният изключителен момент в развитието на ВВМУ. След завоюването на второто място в класацията за най-добрите морски университети в света, след като научно-изследователският кораб „Св. св.Кирил и Методий“ развя военноморския флаг на Антарктида, Морската академия разкрива магистърската специалност „Космическо инженерство и технологии“ в партньорство с водещата българска компания „Ендуросат“, каза Медникаров. По думите му това не е просто нова академична програма, а ключов етап, който разширява хоризонтите на българското образование и дава възможност на обучаемите да се впуснат в най-модерното направление на науката. Според Медникаров училището на практика започва да подготвя ново поколение инженери, които ще играят ключова роля в развитието на космическите технологии и индустрията, както и в осигуряването на отбраната и сигурността на нашата държава. Той посочи още, че предстои и изграждането на комплексен военноморски оперативно-тактически симулатор в училището, както и развитието на нови учебни програми и научни проекти.

ВВМУ е едно от водещите в света и еталон за успешен образователен модел, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той припомни, че настоящата учебна година се открива в по-особен момент, тъй като дългогодишният началник на училището проф. Медникаров ще сдаде длъжността на новоназначения Калин Калинов. Министърът окачестви проф. Медникаров като „уникален ръководител, преподавател, учен“, когото е предложил за висока държавна награда.

ВВМУ е емблематично висше училище, престиж не само за военнообразователната ни система, а и за цялото българско образование, каза още Запрянов. Той поздрави младите курсанти и студенти, които са избрали да учат в университет, чиито дипломи се признават директно в много страни по света, включително и в традиционно морски държави като Япония. По думите на Запрянов тези успехи на ВВМУ се дължат на дългосрочна, последователно следвана визия, на професионализма на академичния състав, на десетилетна работа и надграждане на постигнатото.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Летищата в Брюксел ще приемат част от пристигащите полети, няма да има заминаващи
Дата: 30/09, 15:33

Голям проблем застигна шеф Таралежков за новия сезон на "Мастършеф"
Дата: 30/09, 15:29

От девет месеца вече не сме получавали пари, разкри щангистът Ангел Русев в подкаста на "Игри на волята":
Дата: 30/09, 15:24

Спартак раздаде премии на играчите от втория отбор
Дата: 30/09, 15:23

50 бебета са родени през 2024 година с помощта на общинския инвитро фонд във Варна
Дата: 30/09, 15:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия