Осъдиха на затвор за екоактивистите, заляли със супа картина на Ван Гог


Дата: 27/09, 21:05

стоп кадър: Нова

Климатичните активисти се възмутиха от строгите присъди за лишаване от свобода, които получиха две жени, хвърлили супа по "Слънчогледите" на Винсент ван Гог в лондонска галерия. Те изразиха опасения относно правото на мирен протест, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Протестиращите от "Just Stop Oil" 23-годишната Фийби Плъмър и 22-годишната Анна Холанд бяха осъдени през юли за престъпно увреждане, след като през октомври 2022 г. изляха доматена супа върху стъклото, защитаващо шедьовъра в Националната галерия.

Плъмър беше осъдена на 2 години затвор, а Холанд - на 20 месеца. И двете са пледирали невинни. Съизпълнителният директор на "Грийнпийс" - Великобритания, Уил Маккалъм, нарече присъдата "драконовско и непропорционално наказание за протест, който е причинил незначителна повреда на рамка на картина".

Съдия Кристофър Хехир, който осъжда двойката, казва, че картината е можела да бъде "сериозно повредена или дори унищожена". "През стъклото може да е проникнала супа. Нямаше да ви е безразлично дали картината е била повредена или не. Нямахте право да направите това, което направихте със "Слънчогледите", каза той.

Обръщайки се към Плъмър, той каза: "Мислите, че убежденията ви дават право да правите всичко. Предположението, че вие и други като вас в една демократична държава сте политически затворници, е нелепо, обидно и идиотско. Вие нямате никакви угризения на съвестта и се гордеете с това."

От галерията, която се намира на площад "Трафалгар", съобщиха, че протестиращите са нанесли щети на рамката на стойност около 10 000 паунда, но самата картина е била защитена с параван и не е пострадала.

Холанд и Плъмър също така се залепиха за стената на галерията по време на протеста си. "Кое струва повече - изкуството или животът?" Плъмър е крещяла.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



5G ULTRA мрежата на А1 България е в Топ 10 на най-бързите мрежи от пето поколение в света според Ookla®
Дата: 27/09, 23:10

Вътрешният министър е поискал оставката на шефа на РУ-Пирдоп
Дата: 27/09, 23:04

Кои криптовалути, различни от Биткойн и Етериум, си заслужава да следите през 2024 г.
Дата: 27/09, 22:50

"Баш Майстора" с нов търговски център във Варна
Дата: 27/09, 22:50

Черно море без Уеслен Жуниор за мача с ЦСКА-София
Дата: 27/09, 22:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия