Проблемите на "Приморски" нямат цвят. Ще водя диалог с всеки, от когото зависят решенията на проблемите в района


Дата: 09/10, 18:40

ВИЗИТКА: Зорница Василева

Родена на 26 юни 1983 г. Висшето си образование завършва във ВСУ „Черноризец Храбър“ със специалност „Социални дейности“. Магистър по икономика на Икономически университет – Варна, специалност „Корпоративен бизнес и управление“. Владее английски и гръцки език. Преминала обучения на тема „Политически мениджмънт“ за допълнителна квалификация от Нов български университет и Българското училище за политика „Димитър Паница“. Професионалния й път преминава през държавния и частния сектор. Член е на БСП от 2005 г.  Зам.-председател на Градския съвет на БСП – Варна и председател на РС на БСП „Приморски“. В момента е общински съветник и председател на Постоянната комисията по социални дейности и жилищна политика към Общински съвет-Варна. Майка на две дъщери.

 

- Г-жо Василева, страната ни е в сериозна политическа криза, но има такава и на местно ниво.....

Да, така е, а сега, към всички кризи, в които е затънала Варна, ще се добавят и допълнителни 1 млн. и 400 хил. за провеждането на частични избори в районите „Одесос“ и „Приморски“! А това са нашите пари, на варненци, които ще бъдат изхарчени заради грешките и некомпетентността на двама души. Припомням, накратко, че избраните преди година кметове, встъпвайки в длъжност, „пропуснаха“ да преустановят служебните си отношенията – единият, като собственик на търговско дружество, а другият - като ликвидатор. Така те нарушиха Закона за местното самоуправление и местната администрация и Общинската избирателна комисия ги освободи предсрочно от длъжността.

- „Приморски“ е най-големия район в страната, Вие сте дама...Какво Ви дава силата и увереността, че сте готова с решения за района и можете да ги изпълните?

„Приморски“ е по-голям от някои областни градове в България, като Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Габрово и др. Той си има специфики и проблеми, а хората, които живеят тук, имат своите изисквания и очаквания. И аз мога да ги оправдая. Казвам го смело и отговорно. Но, да уточня. Превръщането на „Приморски“ в чист и подреден дом, може да се случи постепенно и с общите ни усилия. Първо, защото всеки районен кмет има много ограничени правомощия и няма бюджет. Но с усърдие, желание и работа, както и с подкрепата на хората, той може да бъде добър стопанин. А Маргарет Тачър го е казала съвсем точно: „Ако искаш нещо да бъде казано, помоли мъж. Ако искаш да бъде направено, помоли жена". Аз вярвам в силите и възможностите си и мога да бъда тази жена!

- Казвате, че правомощията на районния кмет са ограничени и няма бюджет. Как, тогава, можете да бъдете добър стопанин и каква работа можете реално да свършите за „Приморски“?

На първо място, администрацията трябва да бъде отворена към хората, да функционира като единен организъм за нуждите на жителите на района. Там те трябва да бъдат посрещани с уважение, разбиране и с готовност за подкрепа. Освен това, всеки понеделник, районният кмет задължително трябва да присъства на оперативката на кмета на Варна, за да го запознава с проблемите на „Приморски“ и да настоява за адекватни действия за решаването им.

Същото важи и за заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет и сесиите на местния парламент, където да внася предложенията си и да следи за развитие по тях.

- Казвате, че ще водите активен и отговорен диалог по проблемите на “Приморски” и решаването им с Общинския съвет и кмета на Варна. Смятате ли, че политическите ви различия биха попречили на работата Ви като районен кмет?

Не, защото вярвам, че с диалог могат да се постигнат чудеса във връзката между районното кметство и централната местна власт. По разбитата улица, в локвите и калта газим всички, тези проблеми нямат цвят. Хората ме познават като диалогичен човек и католичност, която поставя съгражданите си на първо място. Като общински съветник и председател на социалната комисия, работя добре и в разбирателство с колегите от другите политически формации. Така че, нямам и не мисля, че бих имала проблеми в работата си като кмет на „Приморски“, на база политически различия.

- По кои приоритетни проблеми на „Приморски“ ще търсите съдействието на Общинската администрация и на кмета на града? 

Всички, с които не мога да се справя сама след като съм направила и невъзможното и тези, за които нямам правомощия, като, например, презастрояването и уличната регулация в новите квартали, местностите и вилните зони в района.

- Поемате ангажимент за чист и подреден район. Мръсотията в „Приморски“ е очевидна, има ли как един районен кмет да се справи с този проблем?

Ежедневният контрол и налагането на глоби на сметопочистващите фирми е едно от решенията. Другото е поставянето на допълнителни кошчета за боклук в района и контейнери за растителни отпадъци, където има необходимост. Имам идея и за организиране на пролетно и есенно почистване на „Приморски“ заедно с жителите, което да превърнем в една традиция. За да има повече хъс и настроение, тази инициатива ще завършва с импровизирани състезания за събрани пластмасови, хартиени и найлонови отпадъци и разбира се, с награди за победителите. Имам намерение да предизвикам сръчността, въображението и любовта към природата на жителите на района и в конкурс за най-красива градинка или най-добре облагородено междублоково пространство....Смятам, че всеки проблем има решение, когато каузата е обща и усилията - обединени!

- Кампанията Ви преминава под мотото  „Близко до хората, с готовност за решения“. Какво означава за Вас един районен кмет да е близко до своите съграждани?

На първо място да умее да изслушва и да се вслушва. Да бъде себе си - откровен и съпричастен към всеки един казус - частен или засягащ група жители на даден микрорайон. Да умее да взима решения и да действа, дори нестандартно, ако се наложи.

- Вие сте млада, пряма, социално ангажирана...като такъв човек Ви описват приятелите, познатите, съпартийците Ви...Как бихте убедили тези, които не Ви познават, да гласуват за Вас.

Днес е повече от трудно да убедиш хората да отидат да гласуват. Личната среща и разговор са моето най-голямо оръжие. Но, с хилядите хора в „Приморски“, няма как да се видя поотделно, за съжаление. За това, надявам се, че избирателите ще ме подкрепят, защото  техните и моите виждания за развитието на района съвпадат, защото вярват в силата, отговорността и смелостта на жената...Защото виждайки искрената ми усмивка, знаят, че „една усмивка врати отваря“, а, за да подредя „Приморски“, има доста „врати за отваряне“.    

 - Всъщност, тези Ваши качества ли Ви мотивираха да се кандидатирате за кмет на район „Приморски“?

По-скоро обичта ми към Варна, варненци и район „Приморски“. А качествата, за които говорите, са мотора, който ще задвижи колелото за решаване на проблемите. Защото аз от битки за доброто не се отказвам и ги водя последователно и с хъс. Много ми е болно, че „Приморски“ няма истински стопанин, а просто един кмет-администратор, седнал зад бюрото си в кабинета – глух и сляп за хората и техните неприятности и болки...

- Знаете ли вече какво е първото, което ще направите, ако на 21-и октомври седнете в кметския стол?

Първо, ще се запозная лично с всеки един служител, а на следващия ден ще обявя приемен ден.

След това, ще проверя на място всички действащи ремонти на територията на района, свързани с мащабния ВиК проект, който задушава града ни от повече от 2 години, и ще проуча адекватни и приемливи ли са обходните маршрути. Ще започна и пълно обследване на новите квартали, местностите и вилните зони, в които няма улична регулация.

На следващо място, ще възстановя активната работа на Обществения съвет към района, защото считам, че това е органът, който трябва да предлага и взима решения за „Приморски“ заедно с неговите жители.

- Вашето послание, дни преди вота за кмет на варненския район „Приморски“?

На 20-и октомври гласувайте за кмет на район „Приморски“ с номер 43 в бюлетината! Аз, Зорница Василева, съм и ще бъда близко до вас, с готовност за решения! Време е за спешни действия, за нас и нашия район!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ники Кънчев се обиди, че не го избраха за жокер
Дата: 09/10, 19:21

Трус в Сърбия
Дата: 09/10, 19:03

Искат се лична карта и акт за раждане от учениците за издаване на дебитна карта в банката
Дата: 09/10, 19:00

България праща помощ на Босна и Херцеговина
Дата: 09/10, 18:50

Проблемите на "Приморски" нямат цвят. Ще водя диалог с всеки, от когото зависят решенията на проблемите в района
Дата: 09/10, 18:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия