За втори път в най-новата ни църковна история ще посрещнем Великден без православен глава


Дата: 02/05, 23:42

кадър: БНТ

Това се е случило и след кончината на патриарх Кирил. Богослуженията за празника ще отслужва наместник-председателят Врачанският митрополит Григорий. Патрирах Неофит почина на 13 март и сега църквата ни се намира в сложен и труден период. Трябва да се избере нов патриарх, а преди това и нов Сливенски митрополит. Според богослови сред най-вероятните митрополити, които могат да влязат в тройката са Николай, Йоан, врачанският Григорий, Гавриил и Наум.

След смъртта на патриарх Неофит св. Синод обяви, че в тази ситуация първо трябва да бъде избран митрополит на Сливенска епархия, която вдовства вече почти четири месеца. Целта - Синодът за бъде в пълен състав и да се постигне квалифицирано мнозинство при избора на патриарх.

"За да може в по-голяма пълнота да е отчетена волята на митрополитите", каза доц. Костадин Нушев, богослов, за БНТ.

Първият избор в Сливен беше касиран заради жалба до Синода за уговорки между епархийските избиратели как да гласуват за втория кандидат. За втория избор обаче неочаквано листата от десет епископи беше намалена до шест. Отпаднаха двамата, спечелили предишните епархийски избори- епископите Йеротей и Михаил, както и епископите Поликарп и Висарион. От Синода казаха, че причината е, че нямат административни качества.

"Така се създават много недоразумения, виждаме и протест от страна на епархийските избиратели, защото именно победителите от първия избор отсъстват", заяви доц. Костадин Нушев, богослов.

"Изведнъж решиха, че те не им харесват. На някого те не харесаха. Защото очакваха, че "те нека са в списъка, ама ние ще си изберем нашия човек". Само че техният човек не можа да бъде избран", смята проф. Иван Желев, богослов.

Така премахването на двамата епископи Йеротей и Михаил от списъка може да се тълкува и като разчистване на пътя към Сливенската митрополия на викария на митрополит Николай епископ Арсений.

"Има едно мнозинство около един влиятелен митрополит, който обича да прави каквато е волята му", мисли проф. Желев.

Доц. Нушев смята, че промяната на условията в последния момент може да повлияе негативно както на избора за Сливенски митрополит, така и за патриарх. Според проф. Желев пък се търси още един лоялен митрополит към споменатото вече мнозинство. Епархийският избор в Сливен ще е на 19 май. На 26 май от двамата избрани епископи Синодът ще избре новия митрополит. Изборът на делегати за Патриаршеския събор е на 2 юни, изборът на тройката - на 20 юни и на патриарх - на 30 юни. В момента девет митрополити могат да бъдат избрани на поста. Митрополит Николай обаче се отказа да бъде избиран. Обратимо ли е това?

"Ако Светия Синод реши, че той трябва да бъде включен в тази тройка от предложени за Патриаршеския избирателен събор е възможно той също да приеме това решение по силата на послушанието, което е водещо при клириците", каза доц. Нушев.

"Ще каже, че видите ли хората много са настоявали, те го умоляват той да участва, защото на него разчитат и без него църквата едва ли не ще пропадне и затова той решил все пак да участва", смята проф. Желев.

Според доц. Нушев сегашният избор на патриарх ще бъде по-драматичен и сложен от предишния. Кандидатите, според него, вероятно ще са от средното поколение митрополити, които са били викарни епископи в Софийска митрополия.

"Доц. Нушев Митрополит Николай от Пловдив, Варненският митрополит Йоан, Врачанският митрополит Григорий".

Проф. Желев добавя към тях още двама възможни.

"Някои казват, че може да бъде ловчанският митрополит Гавриил, митрополит Наум всъщност би могъл също да влезе в тройката", мисли проф. Желев.

Костадин Нушев очаква да има напрежение при избора в Сливен, което да повлияе и при избора на патриарх. Най-малкото, според него, ще се разбалансира съотношението на силите в Синода. Според него митрополитите са групирани по това как са реагирали на случващото се в Сливен, как трябва да се прилага Устава и да има или не Църковен събор, непровеждан вече 16 години. Проф. Желев е по- категоричен. Според него около митрополит Николай гравитират митрополитите избрани с негова помощ- Антоний, Киприан, Яков, Игнатий и търновският Григорий. Към тази група слага и митрополит Наум. От другата страна били митрополитите Йосиф, Гавриил, Йоан, Даниил и Серафим. Дали е така и как ще протекат гласуванията за "Тройката" ще видим съвсем скоро.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Близък на загиналия в катастрофата с НСО: Карали са бързо и са влачили колата поне 15 метра
Дата: 17/05, 10:13

80 лева за "USA пържола" на Морска гара Варна, режат ги за по-евтино
Дата: 17/05, 10:08

Адвокатът на барикадиралия се полицай: Опитал се е да се обеси, но всичко се объркало
Дата: 17/05, 10:00

Голямо задръстване в София заради катастрофа на Околовръстното
Дата: 17/05, 09:52

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 09:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия