Радев пристигна в Черна гора


Дата: 16/06, 23:54

кадър Нова тв 

Българският президент е в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович

Държавният глава Румен Радев и пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека, предаде БТА.

В делегацията по посрещането на президента бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения; Младен Гъргич, икономически съветник на черногорския президент Яков Милатович; Веско Мильонич, директор на Дипломатическия протокол от черногорска страна. Присъстваха също Васил Дурев, първи секретар, завеждащ политическа и консулска служба в Подгорица, и Димитър Тучков, съветник по търговско-икономическитв въпроси, от българска страна.

Българският президент е в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович.

Утре българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и съпругата му Милена Милатович с официална церемония, която ще се състои в президентския дворец „Плави дворац“ в град Цетине - историческата и културна столица на Черна гора. Двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официални делегации на България и Черна гора. Румен Радев и Яков Милатович ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на посещението българският държавен глава ще проведе срещи в Подгорица с министър-председателя Милойко Спаич и с председателя на Скупщината Андрия Мандич.

Във фокуса на разговорите на президента Румен Радев по време на визитата ще бъдат теми, свързани с последващо задълбочаване и укрепване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, както и подкрепата за напредъка на Черна гора в процеса на присъединяване към ЕС.

На 2 август 2006 г. в София тогавашният заместник министър-председател и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на външните работи на Черна гора Миодраг Влахович подписват съвместно комюнике между правителствата на двете държави за установяване на дипломатически отношения между България и Черна гора.

Последното официално посещение на българския президент в Черна гора е на 27 юни 2023 г. на Среща на върха на държавните и правителствени ръководители на страните участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) по покана на президента Яков Милатович.

Последните официални двустранни посещения на президентите на двете страни са съответно на 20 февруари 2023 г., когато тогавашният черногорски президент Мило Джуканович е на официално посещение в София, и на 11-12 юли 2022 г., когато Румен Радев е на официално посещение в Черна гора.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ИТН и "Величие" отиват на консултации в президентството
Дата: 26/06, 08:26

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 08:20

Д-р Маджаров: Обществото смята, че лекарите трябва да са свръхчовеци
Дата: 26/06, 08:103 Коментара

Марк Рюте поема НАТО през октомври
Дата: 26/06, 08:07

Жителите на с. Константиново се вдигнаха срещу безводието
Дата: 26/06, 07:473 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия