29 март 1848 – Ниагарският водопад престава да тече


Дата: 29/03, 00:03

снимка: Saffron Blaze, Уикипедия

На днешния ден – преди точно 175 години – Ниагарският водопад спира, в буквалния смисъл на думата, за близо 30-40 часа. По това време той вече е туристическа атракция. Настъпва паника.

Какъв е резултатът от това? Коритото на реката пресъхва, рибите умират, костенурките започват да щъкат наоколо, а хората – колкото смели, толкова и глупави – започват да кръстосват дъното и да събират оръжия, байонети и томахавки, за да ги превърнат в сувенири.

Каква е причината за подобно неочаквано събитие? Теологическите обяснения, разбира се, започват да надделяват над здравия разум. Дали това не е божествено възмездие за греховете на САЩ? Хиляди хора започват да посещават специални служби в църквите. Те се молят водите да започнат да падат отново, а светът – да продължи както обикновено. Някои дори искат опрощение на греховете си, тъй като смятат, че наближава Денят на страшния съд.

Какво е обяснението? Мощен югозападен вихър избутва огромни късове от замръзнала езерна вода в северозападния край на е. Ери, блокирайки по този начин извода от вода към река Ниагара. Чак през нощта на 31 март срещу 1 април водопадът потича отново. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Доказаните случаи на заболели от коклюш вече са 314
Дата: 24/04, 22:13

Единствената солна капсула във Варна е в Холистичен център Body Mind Spirit. Помага за дихателни проблеми, алергии и др.
Дата: 24/04, 22:10

Шеф Ангелов напусна "Хелс кичън"
Дата: 24/04, 21:56

36-годишен затворник се опита да пласира дрога в затвора
Дата: 24/04, 21:54

Тотален хаос в "Хелс кичън", шеф Ангелов бесен
Дата: 24/04, 21:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия