Български военни заминават на мисия в Косово


Дата: 30/08, 16:03

Булфото

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъства на тържествения ритуал за изпращане на български военен контингент за участие в операцията на НАТО в Косово

Тържествен ритуал за изпращането на български военен контингент за участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състава на Регионално командване "Запад" ще се проведе на 2 септември 2024 година от 11:00 ч. на площад "Академик Николай Хайтов" в град Асеновград. В него ще участва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, предаде Фокус.

В контингента са включени военнослужещи от 4-и артилерийски полк, 101-ви алпийски полк и 110-и логистичен полк от състава на Сухопътните войски, както и от Мобилната комуникационна и информационна система на Съвместното командване на силите. Те ще изпълняват задачи, свързани с подпомагане на сигурността в района, патрулиране и наблюдение в зоната за отговорност и др.

Национален командир на контингента е подполковник Цветомир Деянов от Съвместното командване на силите. Командир на националния поддържащ елемент и помощник-национален командир на контингента е майор Милен Златев, а командир на маневрената рота е капитан Калоян Димитров. И двамата военнослужещи са от състава на 4-и артилерийски полк.

Участието на български военни контингенти в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово започва през февруари 2000 г. с инженерно-строителен взвод. През годините задачите и числеността на контингентите са променяни като досега в операцията на НАТО в Косово са участвали над 1800 военнослужещи.

Към настоящия момент в операцията участват над 200 военнослужещи - щабни офицери и национален поддържащ елемент в щаба на операцията в гр. Прищина, маневрена рота с национален поддържащ елемент и комуникационно-информационен възел в състава на Регионално командване "Запад“ в гр. Печ и механизирана рота, национален поддържащ елемент и щабни офицери в състава на 2-ри многонационален батальон към оперативния резерв на операцията в гр. Печ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



До нула градуса падат температурите в България само след няколко часа
Дата: 14/09, 16:22

ГЕРБ: ПП взривява възможностите за редовно правителство
Дата: 14/09, 16:18

Евакуираха емблематичен магазин на Лидл
Дата: 14/09, 16:18

Катастрофа в района на Владая, образува се задръстване
Дата: 14/09, 16:07

Руски генерал-майор: Ще ударим България и Румъния, за да отрезвим Германия и САЩ
Дата: 14/09, 15:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия