Ученици почистиха района на Телевизионната кула във Варна


Дата: 02/09, 09:06

Пиксабей

Ученици от различни училища в морския град почистиха боклуците, разхвърляни в гористата местност край Телевизионна кула. Екологичната им дейност бе в изпълнение на проекта "Да отворим вратата на бъдещето!“, на Сдружение "Младежки информационен доброволчески център", предаде Варна 24.

Младите хора дойдоха като доброволци, в изнесения на терен обучителен модул, за екологично отношение към околната среда. Само за час те напълниха няколко торби за смет.

В съвременния свят боклукът е глобален проблем за цялото човечество. Хората са измислили много начини за унищожаване или рециклиране на отпадъци. Много страни вече използват рециклирането, осигурявайки топлина и електричество на хиляди или дори милиони домове, което носи големи ползи. Боклукът се използва като гориво за електроцентрали, като суровина за производство, превръща се в енергия или газ, използва се като заместител на битум (въглеводород) и се използва за изграждане на пътища. Но най-оригиналният начин за рециклиране на отпадъци е изкуството за боклук. Идеята е, че отпадъка може да се използва и като арт инструмент.

Това е втората част на проекта "Да отворим вратата на бъдещето!“. Със събраните от оборката отпадъци, ще бъде реализиран арт проект – изработени три красиви пана. Това е практическото превръщане на отпадъците в нещо полезно, което е в пряка зависимост с едно от основните съвременни направления в Европейския съюз, а именно кръговата икономика - че всеки отпадък е важен ресурс за нещо ново, а в случая с настоящия проект - траш арт.

В предстоящата дейност ще бъдат изработени пана - от стари врати (символизиращи проекта и преминаването към ново битие и съзнание), чрез облепването им с отпадъците (траш арт). Това, освен забавно, ще е и полезно за младите хора, тъй като ще се научат, че всеки отпадък, може да бъде превърнат в нов предмет. Дейността ще е с игрова форма.

Проектът "Да отворим вратата на бъдещето!“ на Сдружение "Младежки информационен доброволчески център" се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд "Култура“ на Община Варна: Община Варна - Култура и изкуство. (varnaculture.bg), https://www.facebook.com/varnaculturebg,  https://www.instagram.com/culturevarna?igsh=anhya3lrZWtiMjc3



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 15/09, 08:10

Принц Хари навършва 40 години
Дата: 15/09, 08:05

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 15/09, 08:05

Хиляди наводнени къщи в Румъния
Дата: 15/09, 07:49

Провеждат шествие срещу убийствата на пътя
Дата: 15/09, 07:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия