Министърът на вътрешните работи на Русия: Кастрофален недостиг на полицаи, не можем да печатаме пари за заплати


Дата: 20/05, 12:42

Кадър Ютуб

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи Владимир Колоколцев на Русия обяви катастрофален недостиг на полицаи, предава руското издание E1.RU.

Некомплектът на патрулната служба е 26%, на дознателите - 21%, а на криминалистите - 20%. Руски журналисти разговаряха със синдикалния лидер и самите полицаи, за да разберат защо се е случило това и кой е виновен.

"Не можем да печатаме пари"

Като основни причини за този дефицит федералният министър посочи неконкурентните заплати и недостатъчното ниво на социални гаранции.

„Не можем да печатаме пари и да увеличаваме заплатите като основен мотив за привличане на хора на служба в органите на вътрешните работи.

Ситуацията се влоши.

Днес имаме недостиг на персонал от 152 хиляди във всички региони.

Един служител на органите на вътрешните работи работи за четирима, ако говорим за местни детективи, каза Владимир Колоколцев.

Тази причина лежи на повърхността и много от интервюираните са съгласни с нея – но само отчасти. За големите градове заплатите наистина не са особено конкурентни, а за полицаи, които заемат длъжности сержанти (повечето от тях са в преподавателския състав), сумите изглеждат напълно смешни.

— Стажант-асистент получава 20 хиляди рубли за шест месеца - около 400 лева по днешен курс.

След това - 30 хиляди рубли. За кое по-напред с толкова малко пари?

В същото време проблем е ненормирано работно време (извънредният труд се заплаща само в рамките на 120 часа годишно. - Ред. ), физически тежка работа с куп стресови фактори.

Всеки ден имаме работа с наркомани, пияници, хулигани и други маргинални елементи. С риск за здравето и живота”, каза Петър, който дълго време е работил в обучаващия колектив.

В същото време за малките градове и селските райони заплатите се считат за доста добри.

— На районните полицаи започна да се плаща допълнително. Като цяло парите станаха нормални за провинциалните градове“, казва Марат, бивш районен полицай.

Мнозинството от анкетираните обаче, за разлика от министъра, смятат финансовия въпрос за второстепенен.

Има друг проблем и това е отношението към служителите.

„Шефовете третират служителите като роби“

- Защото шефовете са такива. Финансовият компонент, разбира се, играе роля, но там, където шефът е нормален, хората остават.

Можете просто да разгледате различни подразделения.

По някаква причина на едно място 88% от служителите ги няма, както каза министърът, но на други е горе-долу нормално.

И защо този шеф, който е с недостиг на персонал, все още работи? Той трябва да бъде изгонен.

Тези шефове смятат служителите си за роби и хората бягат от тези звена.

Според Михаил Пашкин, шеф на координационния съвет на профсъюза на полицейските служители в Москва, самият принцип за откриване и отстраняване на нарушения в системата на МВР е погрешен.

- Той [инспекторът] не трябва да се връща от проверката, без да установи липси. Ако каже, че всичко е наред, самият той ще бъде наказан. Това е толкова глупава система (между другото създадена от Колоколцев). Вместо нормално: [когато] се открие нарушение, трябва да го отстраним, да вземем мерки, да го оправим, да помогнем, а не просто да накажем някого. И служителите ни се елиминират. Уволняват го и му правят забележка, за да загуби бонуса си.

Събеседникът обръща внимание как стоят нещата в друго правоохранително ведомство – Руската гвардия. При съпоставими нива на заплати там няма такъв недостиг на кадри. Много полицаи напуснаха работата си, за да станат членове на Националната гвардия.

– Горе-долу има ред там. В Руската гвардия парите са почти същите, отношението към хората е същото. И тук е най-лошата част. Когато ние (синдикатите) говорим за безпорядък в някой отдел, вместо да коригираме безпорядъка, те започват да търсят кой е изпуснал информация за безпорядъка. Кой е врагът? Вместо да се срещат и да уреждат нещата, трябва да уволнят този, който е разказал.

Те се борят с публичността, а не с каузата. Ако това продължи толкова дълго, Колоколцев скоро ще остане сам с генералите си, посочва той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 3 юни рожден ден има Цонко Цонев
Дата: 03/06, 03:00

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 02:00

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО
Дата: 03/06, 01:48

Яник Синер ще е съперникът на Григор Димитров на четвъртфиналите на “Ролан Гарос”
Дата: 03/06, 01:27

Силно земетресение в Япония
Дата: 03/06, 01:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия