Социолог: България е умираща страна. Тук ако си оптимист, те обявяват за глупак


Дата: 02/05, 20:38

кадър БНТ

В България да си оптимист, е все едно си глупак. Това е умираща страна. Онзи ден откриха топлата вода, че вече сме били 6 млн., всичко по-читаво се е изнесло, тук няма перспективи, особено на фона на геополитическите размествания. Това каза проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, в интервю пред БНР.

И въпреки песимизма си той добави:

"Винаги има надежда, но както винаги съм казвал, ако има за България надежда, тя не е благодарение, а е въпреки българите, разбирайте го метафорично!"

За предстоящите избори и очакваната ниска избирателна активност, той смята:

"Нареждаме се в качеството си на количество, тоест ние не сме субект, които да определя своята външнополитическа позиция. Това, което правят политиците е да се адаптират с оглед на външния суверен. Много неща могат да се променят и това няма да се случи. Политиците не са обезпокоени от този факт – колко хора ще гласуват."

На въпроса, ако се откажем да гласуваме, не отиваме ли към авторитарен режим, той отговори бързо: Сега е нещо по различно ли?

Според него е наивно да се мисли, че всеки от нас може да повлияе:

"Ние сме като мухата, която кацнала на челото на коня и е убедена, че тя тегли каруцата."

Проф. Иво Христов категорично отказа да коментира агресивната предизборна кампания, защото "няма какво да се коментира, а всеки опит е омерзение за сетивата".

И е убеден, че:

"България няма политика, битката за властта, ресурсите и представянето на еманация на демокрацията, е меко казано смешно. Ние наблюдаваме гърчовете на едно приключило общество."

Прогнозата му за това, какво ще се случи след изборите е, че ще е "каквото наредят началниците отвън, това ще стане".

"А на европейско ниво ще станат съвършено нови неща, които ще поставят съвършено нови параметри пред континента. Тъй като в момента статуквото, което се представя за единствено възможното за европейска идея, европейски ценности, за ЕС, за европейска интеграция и други такива алабализми,  за първи път може да бъде заплашено от едни по национални, консервативни и по суверенни желания в части на Европа. В тях народите се опитват да моделират собствения си живот и бъдеще. България не е между тях", прогнозира анализаторът.

И обясни, че евротематиката е безкрайно далече от българите:

"Така че отвъд еврокомсомолските активисти, средният българин не вижда връзката. България  е периферна територия на същия този европейски проект – никакви хора няма да се върнат в България, никаква реиндустриализация няма да има и никакви промени няма да има на сегашното жалко състояние на страната, докато тя се намира в качеството си на количество и на треторазряден периферен елемент в Европейската империя".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хлебарки плъзнаха из центъра на Русе
Дата: 17/05, 14:23

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 14:10

Президентът Радев за тежката катастрофа край Аксаково: Политиците би трябвало да са за пример
Дата: 17/05, 14:081 Коментар

Спецакция по бургаските бензиностанции
Дата: 17/05, 14:04

Топ психиатърът на България атакува Найо Тицин заради снимката на смъртта край Аксасово
Дата: 17/05, 13:521 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия