Нургюл Салимова става гросмайстор при мъжете


Дата: 18/06, 18:48

Снимка Булфото, архив

Нургюл Салимова заяви, че се надява в най-скоро време да покрие и третата норма за гросмайстор при мъжете, както и да запише успешно участие на предстоящата през септември Шахматна Олимпиада в Будапеща. Салимова, която наскоро даде ексклузивно интервю за Фондация "Спорт в България", сподели своите амбиции и предизвикателства, пред които е изправена в кариерата си, предава БТВ.

"Имам още няколко турнира, които са част от подготовката ми за Олимпиадата по шахмат, както и за рейтинг. Разбира се, гоня третата си норма за гросмайстор за мъже - третата и последна", каза Салимова в интервюто.

Изминалата година бе изключително успешна за 21-годишната българка, която постигна забележителни резултати както на индивидуалните си участия, така и на отборните. Сега за "сияйната роза" предстоят няколко сериозни събития, някои от които и отборни.

"Всички състезания са еднакво предизвикателство, но отборните са едно ниво по-трудни за мен. Вярвам, че за всеки състезател е така, тъй като там играеш не само за себе си, но и за отбора, както беше миналата година, когато играхме за България", коментира тя.

Салимова също така изрази желанието си все повече момичета да се ориентират към шахмата, като тя вярва, че скоро пак ще има жена, която да бъде равностойна на мъжете. "Аз винаги съм го казала, че ако говорим за шахмат, бих искала повече момичета да се включват в него. Не говоря само за България, говоря в световен мащаб", подчерта младата шахматистка.

Според нея психологическата подготовка е от определящо значение що се отнася до изравняването на силите между двата пола. Салимова е уверена, че с подходящата подготовка българският шахмат ще постигне огромни успехи.

"Имаме силно поколение девойки, станахме европейски шампиони. Имаме и обещаващи младежи. След няколко месеца предстои Шахматната Олимпиада в Будапеща, надявам се, че там ще покажем отново подобен резултат на този от Будва. Всички работим здраво за това."

Тя сподели също, че основен фактор зад победите в спорта е усърдната работа. "Не съм виждала някой да стига върха само с талант, но само с работа - да. Най-добре да имаш и двете", каза Салимова.

В предстоящите месеци вниманието ще бъде насочено към подготовката и участието на Салимова на престижни шахматни турнири, където тя ще продължи да демонстрира своята отдаденост и умения. България може само да се гордее с тази изключителна млада шахматистка, която с всеки изминал ден продължава да издига името на страната на международната шахматна сцена.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 26/06, 22:30

Голям пожар край село Елена
Дата: 26/06, 22:28

Полицията преследва чужденец по улиците на Велико Търново
Дата: 26/06, 22:20

Грузия шокира Португалия с ранен гол
Дата: 26/06, 22:081 Коментар

Пътен експерт: Няма такова нещо като европейски или световни критерии за път
Дата: 26/06, 22:001 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия