Професор Рачев: Това е ужасно за България и щяхме да останем без ток


Дата: 28/07, 13:43

Кадър БТВ

Знаково интервю пред "Стандарт" даде професор Георги Рачев:

- Юли месец си отива като най-топлият юли в климатичната и метеорологична история на България. Изпращаме го с цели 3,5 градуса над нормата и то най-съвременната и най-топла норма, това е 1991-2020 г. В сравнение с предишната норма 1961-1990 г. той си отива с феноменалните 5 градуса над нормата. Дори от климатична гледна точка това е ужасно много, защото 5 градуса не се постигат така лесно в рамките на няколко десетилетия и това е разковничето. И преди е имало топло време и 40 градуса, никога обаче до този момент не е имало толкова продължителни периоди на над нормално горещо време и това става изключително бързо. Това е обезпокоително поради факта, че ние нямаме спомен в близките 1000 години, откакто има някакви писмени извори, такова нещо да се е случвало толкова бързо. Имало е периоди по време на Римската империя, Второто египетско царство, които са били топли, но тези промени са настъпили в рамките на доста години последователно. Ние имаме рекорд след рекорд, буквално в рамките на 20 години и затова нямаме представа как да реагираме и как да се адаптираме към това бързо затоплящо се климатично и метеорологично време.

- Можем ли да кажем тези изменения до какви последствия ще доведат?
 

- Можем да предположим и да гадаем какво ще се случи, но дали точно това ще стане, едва ли можем да уцелим. С топлото се увеличава и съдържанието на влага в атмосферата, това е огромно количество потенциална енергия. Има възможност за повече екстремни метеорологични явления като помощна купеста дъждовна облачност, по-дълги периоди на топло и слънчево време. Между другото, юни и юли месец си отиват на Балканите, като месеци с много голяма продължителност на слънчевото греене. Ако го нямаше това нещо при тази температура, енергийните системи нямаше да издържат. Защото през деня всички климатици работят и от зимата се промени максимум в потреблението на енергия, която се превърна в максимум през деня и през топлото полугодие именно от климатиците. Ако ги нямаше прословутите мръсни централи -  топлоелектрическите, енергийните системи на Балканите нямаше да издържат. В момента ние имаме най-скъпия ток в цяла Европа благодарение на продължителното топло и слънчево време. Това е нова енергия, която се отделя в атмосферата, това са въглищата, които се изгарят, а те са най-мръсното производство. Вече имаме водноелектрически централи, които да могат да покрият максимума на потреблението, което обикновено е между 20 и 22 ч., когато вече няма слънце. Ето я изродената енергетика във вид на фотоволтаици.

България от нетен вносител на електроенергия се превърна в нетен износител на електроенергия и то благодарение на това, че всички въглищни централи заработиха дружно преди 10 дни с пълна мощност. Иначе щеше да има спиране на тока.

Продължение в https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/prof-rachev-pred-standart-za-vremeto-prez-avgust-toplinen-kupol-i-golyam-problem-567611.html



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Аязмо бликна във Варна
Дата: 08/09, 12:13

Очаква се засилен трафик в следобедните часове
Дата: 08/09, 12:07

Стоичков с Борисов: Ето какво обещаха
Дата: 08/09, 11:50

Земетресение е регистрирано на територията на Азербайджан
Дата: 08/09, 11:42

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 08/09, 11:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия