Забраняват джипитата по телефона да ви преглеждат и да издават направления


Дата: 16/07, 20:16

Пиксабей

Джипита рискуват да загубят практиката си заради издаването на електронни направления към специалист след разговор само по телефона с пациентите. За тази опасност потвърди пред „Телеграф“ и д-р Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз и призова колегите си да бъдат изключително внимателни и да не се поддават на натиска от пациентите, които в жегите се самодиагностицират и не искат да се разкарват до кабинетите.

„Електронно направление не означава дистанционно. То не може и не бива да се издава без извършен и описан в системата преглед. НЗОК следи стриктно за подобни нарушения и колегите трябва много да внимават, защото действително може да се стигне до прекратяване на договорите им с касата и до загуба на практики“, предупреди д-р Брънзалов.

Пациентите, които притискат лекарите за издаването на направления от разстояния, най-често обясняват, че това им се налага, защото са трудноподвижни. Лекари обясняват, че масово ги търсят с молба за насочване към специалист след консултация по телефона и от морските ни курорти.

„Правилата обаче са утвърдени и не е случайно, че няма как без реален преглед да се издава направление“, категоричен е д-р Брънзалов. Редно е да има преглед и тогава да се прецени какво е най-доброто, което може да се предприеме като лечение. Иначе те всички ще станат трудноподвижни и ще звънят постоянно. Не е това начинът. Редно е в крайна сметка всички да се уважаваме. В България като цяло достъпът до медицина е на много високо ниво. Дори в Западна Европа има страни, в които много по-трудно се урежда консултацията със специалист“, каза д-р Брънзалов.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кадри от шествието в памет на двамата бургаски полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев
Дата: 25/08, 14:481 Коментар

Шофьорът на камион Христо за ГКПП "Дунав мост": Един ден заминава във висене по опашки на границата, няма оправия
Дата: 25/08, 14:42

Катастрофа на "Тракия" в посока София, образувало се е огромно задръстване
Дата: 25/08, 14:29

Не е Сан Франциско, а в България: "Боазът" захлупи любим роден град
Дата: 25/08, 14:251 Коментар

Шефът на Спартак: Томаш няма да ходи в ЦСКА
Дата: 25/08, 14:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия