Важно за всички с коли на лизинг


Дата: 13/09, 10:16

Пиксабей

Ако се запази тенденцията за намаляване на инфлацията, стабилизиране на доставките на автомобили и машини, намаляване на EURIBOR и основния лихвен процент (ОЛП) от страна на Българската народна банка (БНБ), е възможно различните лизингови компании да вземат решение да започнат и плавно намаляване на лихвените нива. Това каза в интервю за БТА съпредседателят на Българската асоциация за лизинг (БАЛ) Владислав Дамаскинов, след като и през август инфлацията се забави, а БНБ намали ОЛП два поредни месеца.
 
Около 70 на сто от всички продажби на лизинг включват леки и лекотоварни автомобили, а останалите 30 процента са предимно оборудване, тежкотоварни машини и много малка част недвижими имоти. Това е тенденция не само на българския, но въобще и на европейския пазар, посочи той.
 
 
Въпреки че два поредни месеца БНБ намали основния лихвен процент, за момента това не се отразява сериозно на цената на лизинга като услуга.
 

"Можем да кажем, че въпреки силното увеличение на EURIBOR в последните две години и съответно на основния лихвен процент на БНБ (от нула процента през август 2022 г. до 3,80 на сто в най-високото му ниво от последните месеци), лихвените нива на лизинговите услуги се запазиха сравнително стабилни. В никакъв случай не се наблюдаваше увеличение в такива порядки 3-4 на сто. Където и когато е имало увеличение, то е било като решение на всяка една отделна лизингова компания и нашето наблюдение показва, че то е било в рамките на 1-2 процента. Тоест, флуктуациите в лихвените нива на българския пазар са много по-малки, отколкото тези в EURIBOR и основния лихвен процент на Българската народна банка (БНБ). Ето защо при намаляването на същите тези показатели (EURIBOR и ОЛП на БНБ) не можем да очакваме и рязко намаляване на лихвите, тъй като те не са се вдигнали с такива проценти и не са се променили в такава степен", посочи Дамаскинов.
 
 
Като цяло цената на лизинговите услуги зависи от три основни фактора - цената на обекта, който ще се финансира (в най-често срещания случай това е автомобил), цената за обслужването по лизинговия договор и не на последно място и цената на финансирането, обясни той.
 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 04:20

Топло, но ветровито в сряда
Дата: 18/09, 04:00

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 18/09, 03:10

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 18/09, 03:00

На 18 септември рожден ден има Димитър Рачков
Дата: 18/09, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия