Защо напълняваме, докато тренираме и спазваме режим


Дата: 27/08, 10:54

Комбинацията от тренировки и правилно хранене е най-безотказният метод за постигане на желаното тегло. Понякога обаче когато започнем тренировъчна програма в комбинация с режим с цел отслабване, може да забележим неочаквано напълняване. Това не бива да предизвиква притеснение или съмнения, че подходът ни не е правилен. Съществуват няколко фактора, които могат да са причина за напълняване, докато спазваме режим за отслабване, като мускулен растеж, промени в апетита, неправилна хидратация, недостиг на сън или наличие на стрес. Нека разгледаме отблизо тези фактори и каква е тяхната връзка с нашето тегло.

Мускулен растеж и гликоген

Основен фактор за увеличаване на теглото, когато тренираме активно, е растежът на мускулите, който води до задържането на гликоген. Когато започнете да тренирате, особено със силови упражнения, мускулите пристъпват към възстановяване и се стягат, което води до задържането на повече гликоген. Когато се задържа гликоген, всеки грам от него води до увеличаване на теглото с около три грама. Този процес е природен и желан, като в резултат на него мускулите стават по-силни и по-обемисти дори ако първоначално се забелязва увеличение на теглото.

Промени в апетита

Повишеният апетит след началото на активни тренировки е неочаквана, но честа причина за покачване на теглото. Тренировките увеличават енергопотреблението на организма, което може да доведе до по-силно чувство на глад. Някои хора могат да качат нежелани килограми, ако консумират повече калории, отколкото изразходват. Базирано на изследванията се предполага, че упражненията могат да повлияят върху апетита, като го увеличат или намалят през определен период от време.

Хидратация

Когато тренираме, хидратацията е от съществено значение и може да влияе на промените в теглото. По време на тренировка тялото ни изразходва голямо количество вода поради изпотяване. За да компенсира тази загуба и да поддържа нормалните функции на организма, то започва да задържа течност. Евентуалното следствие от това може да бъде краткосрочно увеличение на теглото. Водата не само контролира телесната температура, но също така е от ключово значение за доставянето на хранителни вещества до мускулите и предотвратяването на мускулни спазми.

Освен това ако тренирате интензивно или за дълго време, е важно да поддържате правилния електролитен баланс, а той в определена степен зависи от вида и количеството на приетата вода. Алкалната реакция (рН – 9,4 хидрокарбонатно съдържание) на DEVIN Минерална я прави и особено подходяща за възстановяване на алкално-киселинното равновесие в организма. Тя е идеалната напитка за набавяне на минералите, изгубени чрез потта, като натрий, калий, карбонати и хидрокарбонати.

Липса на сън

Освен физическата активност, липсата на достатъчно сън е още един фактор, който може да допринесе за натрупването на нежелани килограми. Недостатъчният сън допринася за нарушаване на баланса между хормоните, които регулират апетита. Това води до увеличаване на нивата на грелин – известен още под названието „хормон на глада“, тъй като регулира апетита.

Стрес и възпаление

Физическите тренировки представляват стрес за организма и могат да доведат до задържане на вода и възпаление като реакция. Това е естествена реакция на организма, която му помага да се възстанови, но може временно да доведе до повишаване на теглото. Стресът, който се изпитва постоянно, може да увеличи нивата на кортизол в организма и да ускори задържането на вода и мазнини, особено в коремната област.

Заключение

Напълняването, когато започваме да тренираме редовно и активно, не трябва да бъде повод за тревога. Това често е временен ефект, свързан с хидратацията, мускулния растеж, възстановяването и промените в апетита, както и наличието на стрес и безсъние. Вместо да се концентрирате само върху цифрите на кантара, обръщайте повече внимание на общото си здраве, силата и енергията си. В дългосрочен план усилията ви ще доведат до подобрена физическа форма и здраве.

 

Използвани източници:

https://www.trainerize.me/articles/hydration-during-workouts-the-crucial-role-of-water-in-fitness/

 Health.com - What To Drink During a Workout

 Verywellfit.com - Why You Might Be Gaining Weight After Working Out

* публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Касиер на Лидл получи 6 златни кюлчета за 700 хиляди лева от пенсионерка
Дата: 13/09, 21:45

Лаборатория за канабис е разкрита в имота на 65-годишен от Ловешко
Дата: 13/09, 21:38

До края на седмицата отменят частичното бедствено положение в Белослав
Дата: 13/09, 21:22

Идва потоп и 400 литра на квадрат, редят диги с чували с пясък
Дата: 13/09, 21:10

Кънчев и Милица блеснаха в „Кой да знае?” на страхотен въпрос за Варна
Дата: 13/09, 21:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия