Във Варна отбелязаха 133 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечко


Дата: 05/07, 11:40

Снимки Община Варна

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 133-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, поставен пред сградата на Щаба на Военноморските сили в морската столица, съобщават от Община Варна.

На церемонията присъстваха заместник-кметът Илия Коев, областният управител проф. Андрияна Андреева, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, близките на контраадмирал Вариклечков, ветерани от запаса, граждани и др. Паметта и делото на първия действащ висш офицер, командвал българския флот бяха почетени и с музика на Представителния духов оркестър на ВМС.

Иван Вариклечков е роден на 7 юли 1891 г. в гр. София, България. Той е едно от четирите деца на семейството на майор Петър Вариклечков. Завършва Военното училище в София с артилерийска специалност.

По време на Първата световна война служи на немски подводници в Северно море и Атлантическия океан. Създава способ за откриване на противникови подводници. Командир на торпедоносеца „Смели“. След излизането на България от войната превежда френски части през р. Дунав. Награден е с френския Орден „Почетен легион“.

През 1931 – 1932 г. е изпратен на специализация в Германия и стажува в 30 корабни и брегови поделения, щабове и учебни заведения на германския флот.

В периода 1933 – 1935 г. е командир на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 г. става флигел-адютант на цар Борис III, на когото е един от любимците, и изпълнява тази длъжност до 1937 г., когато отново е назначен за командващ флота. Въоръжава флота с торпедни катери „Люрсен“ и разработва бойните му планове. На 1 май 1937 година става първият действащ конраадмирал на Българския военноморски флот.

На 10 октомври 1939 г. се провежда коронен съвет, на който пред царя и министрите адмиралът се противопоставя категорично на плановете България да стане съюзник на Германия. Адмиралът е уволнен и става фермер. Адмирал Вариклечков владее немски, френски, английски и руски език. Свири на цигулка. Женен е за Вилма-Луиза Отто, от която има син Крум. Награден е с над 20 ордени, медали и нагръдни знаци.

След 9 септември 1944 г. е арестуван и лежи в лагери и затвор. Пенсията му е спряна.

Не търси покровителство, въпреки че е близък роднина на армейския генерал Иван Михайлов. Умира на 23 февруари 1974 г.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Закръглят пенсии и заплати в евро от този знак
Дата: 08/07, 10:061 Коментар

Енергото във Варна отказа да присъедини към мрежата новостроящи се жилищни сгради
Дата: 08/07, 10:01

Искра Михайлова: За 25 години в ДПС Доган нито веднъж не ни е нареждал нещо
Дата: 08/07, 09:57

Тримата от „Ергенът” се събраха, феновете попиляха единия
Дата: 08/07, 09:56

10-те най-продавани коли втора ръка в България са само от една страна
Дата: 08/07, 09:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия