"Летящият холандец" превзема Летния театър на Варна


Дата: 08/07, 19:42

11 юли, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2024
Със специални визуални ефекти и впечатляваща сценография брилянтната оперна класика на Вагнер „Летящият холандец“, в прочит на единствената българска режисьорка, която поставя на престижните световни сцени, Вера Немирова, излиза на сцената на варненския Летен театър на 11 юли. Съвместен проект с ММФ „Варненско лято“, „Летящият холандец“ е едно от най-значимите събития в XV издание на Опера в Летния театър. 
Постановката направи премиерата си през ноември миналата година и веднага след това участва в ежегодния Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Спектакъла отново ще дирижира Светослав Борисов, а главните роли ще изпълнят блестящите солисти, които покориха зрителите на премиерните спектакли във Варна и Стара Загора - София Солови от Украйна (Сента), Деян Вачков (Холандеца), Валерий Георгиев (Ерик), Гео Чобанов (Даланд), Калина Жекова (Мари), Артьом Арутюнов (Кормчия).
Изтъкнатата оперна режисьорка, номинирана за Режисьор на годината в Германия 2021, поставя „Летящият холандец“ в Театъра на Магдебург, но варненската версия надгражда предишната постановка с нов екип, нови внушения, доразвити образи и актуализирана сценография. В спектакъла технологиите се използват по много интересен начин – зрителите виждат излъчвана в реално време видеовръзка, чрез която общува Холандеца, а мултимедията на сцената разказва още една самостойна история от детството на главните герои. Костюмите на Павлина Ойстерхус по Том Муш визуално подчертават съвременно ситуираното действие.  
Прочитът на Вера Немирова както винаги е модерен и тя разполага в днешната действителност призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинска любов. В сюжета за саможертвата на моряшката дъщеря Сента, която носи покой на душата на осъдения да броди между живота и смъртта Холандец, са вплетени промените в битието ни след пандемията, дигитализацията на съвременното общество и селфи-културата на днешния ден. Режисьорският подход е силно психологически. „Сента се бори да промени тесния свят, в който живее, така че да може да го превърне в нова родина за Холандеца. Тяхната любов е неземна, тя е утопия. Превърне ли се в реалност, се разбива в материалния свят“, казва Вера Немирова за драмата на основните персонажи. 
Вълнуваща режисура, отличен солистичен състав и умело ръководство на оркестъра от Светослав Борисов, постоянен гост-диригент на Варненската опера, номиниран за диригент на годината 2023 в Германия – всичко това превръща тази сценична версия на романтичната Вагнерова творба в неповторимо изживяване за публиката. Голямата открита сцена на Летния театър ще добави мащаб към величието на операта.

ПЪТИЩАТА НА ВЕРА НЕМИРОВА КЪМ ВАГНЕР

Мултимедийна презентация на 9 юли, 18,00, Арт салон на Радио Варна
Съпътстващо събитие на Опера в Летния театър – Варна 2024

На 9 юли, 18,00, Арт салон на Радио Варна, почитателите на оперното изкуство са поканени на среща с режисьорката на „Летящият холандец“ , под наслов „Пътищата на Вера Немирова към Вагнер“. През юли пдобна среща беше проведена с успех в Българския културен институт в Берлин. Открита за всякакви въпроси от публиката, Вера Немирова ще илюстрира своя разказ за пътищата си към Вагнер с мултимедийна презентация. Участниците в това съпътстващо Опера в Летния театър събитие ще получат бонус билет на цена от 20 лв за "Летящият холандец" на 11 юли, 21.00, Опера в Летния театър.

В творческата биография на Вера Немирова влизат 9 от общо 13-те опери на Вагнер, сред тях - „Танхойзер“ във Франкфурт на Майн и Карлсруе, тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ във Франкфурт на Майн, “Валкюра“ в Залцбургския фестивал и Пекин, „Тристан и Изолда“ в Бон, „Лоенгрин“ в Базел, „Летящият холандец“ в Магдебург и Варна. Варненската продукция на „Летящият холандец“, с реж. Вера Немирова и диригент Светослав Борисов, ще бъде във фокуса на срещата.
Специално внимание ще бъде обърнато на отделните етапи в творческия процес – от подбора на постановъчния и изпълнителски екип през анализа на заглавието и вникването в същността до логическата обосновка в изграждането на всеки образ. Ще бъдат засегнати и теми, като умението на режисьора да артикулира, сглобява и подрежда отделните компоненти в общото енергийно цяло на постановката, мястото на нестандартните идеи и дигиталните технологии в контекста на съвременното оперно изкуство, рецепцията за Вагнер по света и в България и др. Модератор на събитието Виолета Тончева. Мултимедия Димитър Иванов.

ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ
Опера в три действия от Рихард Вагнер
Либрето Рихард Вагнер
Диригент Светослав Борисов
Режисьор Вера Немирова
Сценография Чавдар Чомаков (по Том Муш)
Художник на костюмите Павлина Ойстерхус
Мултимедия Димитър Иванов
Диригент на хора Теодора Георгиева
Стилова подготовка Курт Ридл
В ролите:
ХОЛАНДЕЦА – Деян Вачков
СЕНТА – София Солови, Украйна
ЕРИК – Валерий Георгиев
ДАЛАНД – Гео Чобанов
МАРИ – Калина Жекова
КОРМЧИЯ – Артьом Арутюнов
С участието на младежки хор от Варненската детско-юношеска опера
Хор и оркестър на Държавна опера Варна



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Байдън се връща в предизборната надпревара
Дата: 20/07, 09:11

Пет идеи за вкусен летен обяд с до 50% отстъпка от Lidl
Дата: 20/07, 09:10

Закъснения и отменени полети се очакват и през уикенда
Дата: 20/07, 09:05

Радев пристигна в Болярово
Дата: 20/07, 08:57

Интензивен трафик към Гърция
Дата: 20/07, 08:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия