В Страсбург днес: Бъдещето на Шенген е сред акцентите на сесията на ЕП


Дата: 07/10, 08:03

Пиксабей

Бъдещето на Шенген ще е една от първите и основни теми в новата сесия на Европейския парламент, която започва днес в Страсбург. Този следобед ЕП и Европейската комисия ще разговарят за последиците от възстановяването на граничните проверки, става ясно от програмата на евродепутатите.

Основният повод за дискусиите е, че на 9 септември Германия обяви възстановяване на проверките по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. Междувременно още седем държави въведоха временен граничен контрол и това са Австрия, Франция, Италия, Словения, Норвегия, Дания и Швеция, предаде БТА. 

Сигурността по външните граници на ЕС с подкрепата на Европейската агенция за гранична и брегова охрана “Фронтекс” ще бъде тема на дебат. Той ще се проведе на фона на подготовката от страна на Евросъюза и държавите членки за прилагането на Пакта за миграцията и убежището и по-специално регламента за скрининг, за да се подобрят проверките за сигурност на лицата, пристигащи незаконно в ЕС и да се ускорят процедурите за предоставяне на убежище и връщане за лицата, които нямат право на международна закрила.

Сред останалите външнополитически теми ще бъдат кризата в Близкия изток, положението в Грузия, Молдова и Судан и реформата на ООН. 

В дневния ред на евродепутатите ще влязат и вътрешни теми като унгарското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 юли 2024 г., кризата в европейското автомобилостроене и начините за осигуряване на жилища на достъпни цени в ЕС. 

Статистиката за жилищните пазари от 2010 г. до четвъртото тримесечие на 2022 г. показва, че средните наеми в ЕС са се увеличили с 19 процента, а цените на жилищата с 47 на сто, като ръстът на цените на жилищата постоянно изпреварва ръста на доходите. 

В тази връзка председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ще има специален комисар, който ще отговаря за жилищната политика - датският кандидат Дан Йоргенсен. 

По време на тази сесия в Страсбург евродепутатите ще дебатират и по теми като принципите на правовавата държава в ЕС, данъчното облагане на свръхбогатите, борбата със системното насилие над жени, превенция на престъпленията, свързани с наркотиците, защита на бюджета на ЕС и гарантиране, че средствата на ЕС не се ползват от организации или физически лица, които са свързани с терористично или ислямистко движение, екстремните горските пржари в Португалия и Гърция и необходимостта от по-нататъшни действия от страна на ЕС за адаптиране и смекчаване на последиците от изменението на климата.

Очаква се също евродепутатите да одобрят отпускането на над 1 милиарда евро помощ от Фонда за солидарност на ЕС в подкрепа на усилията за възстановяване на пет държави, засегнати от тежките наводнения през 2023 г. - Италия, Словения, Австрия, Гърция и Франция. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Убийство в Столетово
Дата: 07/10, 10:14

В 9:18 часа българско време силно земетресение в Гърция.
Дата: 07/10, 10:12

Христо Тулечки от Factcheck.bg: Най-младите и по-възрастните са най-уязвими от информационната война
Дата: 07/10, 10:05

ЦИК определи: В Турция секциите за вота ще са 168, в Обединеното кралство - 112
Дата: 07/10, 10:01

Шофьор блъсна ученик в Бургаско
Дата: 07/10, 09:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия