Глобалните компании превръщат бившата ГДР в икономическия мотор на Германия


Дата: 29/07, 16:03

Кадър Интел корпорация

По данни на Института за икономически изследвания ifo, в следващите години източногерманската икономика ще расте повече от икономиката на страната като цяло. В т.нар нови федерални провинции се прогнозира ръст от 1,1 процента за тази година и 1,7 на сто за следващата, докато общо за Германия тези показатели са съответно 0,4 и 1,5. Обяснението на експерта от ifo Йохим Рагниц, цитиран от АРД, е, че в Източна Германия сериозен ръст се забелязва най-вече в услугите, близки до потребителите, пише Дойче Веле.

Към това се прибавят и други ефекти, на които се основава сегашният ръст в Източна Германия, но те едва ли биха довели до траен икономически растеж. Икономическият експерт Оливер Холтемьолер посочва например пред АРД, че през 2023 година пенсиите в Източна и в Западна Германия все още не са били уеднаквени. За намаляване на разликите пенсиите на изток бяха увеличени с 5,86 процента, а на запад - с 4,39.

„Това води дотам, че пенсионерите имат повече пари и така повишават и покупателната способност. И понеже на изток делът на пенсионерите е по-голям, това дава по-голямо отражение, отколкото на запад", казва Холтемьолер. Според него така влияе и увеличаването на минималното заплащане. „Тъй като на изток повече хора имат полза от повишаването на минималната работна заплата, покупателната способност там расте повече от западната." Отсега нататък обаче пенсиите вече няма да бъдат фактор - нивата им са изравнени.

Трябва да се има предвид и, че в Източна Германия се установяват все повече международни концерни - глобални играчи като Интел или тайванският производител на чипове TSMC планират строителството на големи производствени структури в източногерманските провинции. Тесла вече откри първия си европейски завод в Бранденбург, където работят над 12 000 души.

Продължение в https://www.dw.com/bg/prevrsa-li-se-iztokt-v-motor-na-germanskata-ikonomika/a-69796123?



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Идва нов дълъг уикенд и масово България се изнася в Гърция
Дата: 08/09, 17:27

ЦРУ: През 2022 година имаше истински риск Русия да използва ядрени оръжия в Украйна
Дата: 08/09, 17:22

От 1 януари 2025 година от 3 до 8 пъти скача тази такса за собствениците на жилища
Дата: 08/09, 17:091 Коментар

Костадинов обясни защо не отива да живее в Москва и посочи: Еничарите трябва да се унищожават
Дата: 08/09, 16:531 Коментар

Стана милиардерка
Дата: 08/09, 16:36

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия