Найден Тодоров: Културата е за съжаление най-неуспешно реформираният сектор в България


Дата: 04/05, 12:50

Стопкадър: БНТ

"Културата е възможно най-реформираният сектор в България, но за съжаление неуспешно. Културата през последните 35 г. не знае накъде върви, вървим в една спирала, която води до обедняване на хората, които се занимават с култура, до несигурност в културата, до въпроса - има ли култура в България."
 
Това мнение изрази в ефира на БНТ служебният министър на културата Найден Тодоров. 

"През февруари бяха приети корекции в Закона за закрила и развитие на културата. Те сами по себе си не могат да проработят без да се приеме една следваща нормативна база, която се базира на тези промени. Тези нормативни документи се забавиха. Опитваме се да наваксаме и да ги приемем, за да може промените в закона действително да се отразят на хората. Големият проблем е в начина на разпределение на парите, не само в липсата им. Гилдиите са в различна форма на делегиран бюджет. Парите невинаги достигат до където трябва. Проблемът не е къде отиват парите, а как. Трябва да се направи - да се промени начина, философията, за това как достигат парите до хората", посочи той.

По думите му липсата на културна политика също е вид културна политика. 

"Не бива да забравяме, че при тази непрекъсната смяна на правителства, което по принцип е нещо много лошо за България, това променя политиката на България, като посока, в която тя се движи. Но под министрите, под заместник-министрите има една администрация, която не спира да работи, така че не може да се каже, че държавата е оставена съвсем на самотек", смята Тодоров.

Той сподели, че повторното поемане на поста на служебен културен министър е дошло по покана на министър-председателя Димитър Главчев. 

"Познавам по-малко хора в това правителство, но познавам премиера Главчев, така че съм спокоен. При предишното служебно правителство бях поканен от президента Радев. Хубавото е, че никой не ме е питал дали съм от някаква политическа партия. В живота си аз съм музикант и един музикант не е хубаво да е от някаква политическа партия, защото работата на музикантите е да работят за всички", изтъкна специалистът.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Добри са условията за туризъм в планините
Дата: 18/05, 09:32

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 18/05, 09:30

Комисар Мария Ботева: Шофьорът на НСО е глобяван за превишена скорост
Дата: 18/05, 09:121 Коментар

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 18/05, 09:10

Байер Леверкузен е на крачка от историческо постижение днес
Дата: 18/05, 08:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия