БНТ: България е в епидемия от коклюш


Дата: 08/05, 20:00

Снимка Pixabay

България е в епидемия от коклюш. Заради растящата заболеваемост здравните власти въвеждат мерки в цялата страна. Ограничения на движението на хора и работата на училища, институции, търговци и заведения няма. По последни данни доказаните случаи на коклюш у нас са 843. Инфекцията циркулира в 25 области на страната. Над 80% от заразените са деца до 1 година, предава БНТ.

Около 65% от инфектираните са концентрирани в областите София, София-град и Кюстендил. Над 90 души са приети в болница с усложнения от коклюш, показва доклад на главния държавен здравен инспектор.

Мерките, които влизат в сила от утре и ще важат до края на юли, предвиждат разкриване на кабинети за ваксинация на бременни в РЗИ в цялата страна и ежедневно следене за деца със симптоми на заразната болест в училища и детски градини.

Вече са в сила промените в имунизационния календар. Те дават право на личните лекари да поставят първата ваксина срещу коклюш, след като бебето стане на 6 седмици, а не като беше досега след осмата.

"Първият, вторият и третият прием, които са през един месец се изместват с две седмици. Едновременно с това се измества и приема на пневмококовата ваксина. Изместваме двете ваксини, за да не се налага родителите през 2 седмици да ходят за имунизация при личния лекар на детето, а да се поставят едновременно", обясни д-р Кремена Пармакова - началник на отдел в Министерството на здравеопазването.

Ирена от Бургас има бебе на по-малко от месец. Доволна е от промените в имунизационния календар.

"Много се притеснявам от коклюша и със сигурност бих имунизирала по-рано. Сега е на първа консултация и ще разбера, ако ми предложи лекарката, ще го ваксинирам. Добре направиха, че го изместиха, въпреки че е с половин месец по-рано", коментира Ирена Стайкова.

Личните лекари в Пловдив вече търсят родителите, за да изтеглят имунизацията на новородените с 2 седмици.

"Ако се осигурят достатъчен брой ваксини, мисля, че ще са много по-спокойни, защото майки, които са с малки деца, още не са навършили двумесечна възраст, са много притеснени как да ги опазят – не правят никакъв контакт с други хора, стоят общо взето като в стерилна среда, да не би детето да се разболее преди ваксината", разказа д-р Стефка Котева – общопрактикуващ лекар в Пловдив.

87% от заразените с коклюш у нас са деца. А изместването на имунизацията е безопасно.

"То е изпитано, че при децата тази ваксина е безопасна, но е ефективна", категорична е д-р Кремена Пармакова - началник на отдел в Министерството на здравеопазването.

Ваксината е безопасна и за бременни. А жените, които искат да се имунизират, за да защитят новородените от инфекцията се увеличават.

"Има такъв интерес. Включително има и търсене от по-възрастни пациенти, които са в зряла възраст и не са бременни", обясни д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ лекар.

Здравното министерство осигурява безплатна ваксина за бременните, те могат да се ваксинират в специално разкрити за целта кабинети в здравните инспекции в цялата страна.

"В страната стартира имунизационна кампания за тази препоръчителна ваксинация. Имунизацията на бременните е еднократна и е по желание", каза днес д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването.

Ваксината се поставя между 27 и 36-а гестационна седмица. А в кабинета за имунизация на бременни в Столичната здравна инспекция днес са ваксинирани 8 жени.

"Процедурата отнема около 20 минути - не повече. Необходимо е да се подготви ваксината, да се извърши една консултация на бременната с оглед на това, че ваксината се поставя само на абсолютно здрави хора", заяви д-р Росица Вълкова - Столична РЗИ.

За да не чакат бременните, могат да си запишат час за имунизация по телефона в Столичната здравна инспекция. В Бургас кабинетът за ваксинация на бременни ще заработи от утре.

"Бременните жени е желателно да предоставят документ за периода на бременността, в която се намират и е желателно да имат и мнението на гинеколога", каза д-р Мирослава Киселкова, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“, РЗИ Бургас.

От здравното министерство уверяват, че са осигурени достатъчно ваксини за бременните.

"Ваксини ще има, това трябва да бъдат спокойни бременните жени, като количеството зависи от интереса. Ако има повишен интерес в следващите седмици, то МЗ ще предприеме необходимите мерки да се осигурят ваксини", обясни д-р Кремена Пармакова - началник на отдел в Министерството на здравеопазването.

От утре ще заработят и кабинетите за ваксинация на бременни в Пловдив и Варна.

"Майките започнаха да раждат все по-късно. Имунитетът към 40-годишна възраст вече е поизчерпан. Те не могат да предадат достатъчно антитела на децата, които да ги предпазят в първите месеци от заболяването", каза проф Цонко Паунов - директор на РЗИ-Варна.

РЗИ в Стара Загора, Плевен, Варна и Пловдив трябва да осигурят и възможности за безплатно тестване за коклюш при определени условия.

"В Пловдив в УМБАЛ „Свети Георги“ ще се изследват проби от Пазарджик, Смолян и Кърджали", подчерта Милена Панайотова – РЗИ Пловдив.

Според главния държавен здравен инспектор, с мерките, които предприемат здравните власти, изпълняват препоръките на Европейския център за контрол на заболяванията.

"Надяваме се оттук нататък немалкия имунизационен обхват в България да осигури една не толкова интензивна епидемия и възможно най-малко случаи с тежко протичане и усложнения", каза доц Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Усложнения след коклюш са регистрирани при 21 от заразените. 13 от тях са на деца до 1 година.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Юрген Клоп се сбогува с феновете на Ливърпул
Дата: 20/05, 02:10

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 02:00

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1
Дата: 20/05, 01:07

На 20 май рожден ден има Александра Сърчаджиева
Дата: 20/05, 00:28

20 май 1570 г. - Картографът Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас
Дата: 20/05, 00:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия