Д-р Маджаров: За да се направи национална детска болница, няма нужда персоналът й да става "крепостен" на държавата


Дата: 08/05, 09:58

кадър бТВ

Шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира пред бТВ казуса с детската болница. 

Частната болница и Националната детска болница са две отделни теми. Мисля си, че ако частната болница беше внесла документите с друго има, не "Мама и аз“, нямаше да има такъв проблем при издаването на разрешително за построяването й, коментира той.

На 30 април служебният кабинет разреши изграждането на частно лечебно заведение "Мама и аз“, а по-късно служебният премиер нареди да се отмени това решение. Причината – опасенията, че частната болница ще погълне всички здравни специалисти, които са нужни за създаването на национална детска болница.

"Има ли нужда от една болница, отговор дават пациентите като търсят дадена болница или не. Защо се строят болници, където има много, отговор дължи законодателят – такъв е законът, такива са правилата“, коментира председателят на БЛС.

Според него пътят към създаване на Национална детска болница не е през това да се забраняват други лечебни заведения и медицинските специалисти да стават "крепостни на държавата“.

"Пътят е Министерството на здравеопазването да предложи национално приоритетно финансиране, за да има добри заплати за сестрите, добри заплати за лекарите и съм сигурен, че ще се намерят специалисти“, смята д-р Маджаров.

Според него по същия начин трябва да се реши и проблемът с липсата на лечебни заведения и специалисти в 1/3 от територията на България.

"Режимът за разкриване на нова болница не е регистрационен, а разрешителен. Няма обаче инструмент държавата да прецени дали да разреши – ако някой инвеститор отговаря на всички изисквания, трябва да получи разрешение“, каза още председателят на БЛС.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Михаела и Венци спечелиха “Един за друг”
Дата: 19/05, 22:59

Късна драма остави Майорка в елита
Дата: 19/05, 22:42

Черно море нанесе историческа загуба на Лудогорец
Дата: 19/05, 22:281 Коментар

Страхотен Черно море постигна историческа победа срещу Лудогорец
Дата: 19/05, 22:26

Десподов и ПАОК спечелиха титлата на Гърция
Дата: 19/05, 22:14

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия