Македонският президент: Политическият елит в България и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология


Дата: 07/05, 11:07

Кадър БТВ

Северна Македония е в очакване на новия си президент. Предстоят избори „2 в 1" - втори тур на президентските избори и парламентарен вот. Как изборите на съседите ще променят пътя на страната и отношенията й с България?

bTV изпрати специален екип в РСМ - водещия и репортер Иван Георгиев, оператора Петър Джанаваров и техническия сътрудник Марио Николчев. По време на закриването на предизборната кампания в Скопие президентът Стево Пендаровски и един от двамата претенденти на втория тур на президентския вот говори пред екипа на BTV.

Това, което най-много интересува българската публика в навечерието на тези избори е дали една евентуална победа на вашите опоненти от ВМРО би означавало автоматично невписване на българите в македонската конституция и спиране на Северна Македония в нейния път към ЕС, попита репортерът Иван Георгиев.

Няма никаква дилема, че това е така. Не мисля, че е имало някаква синхронизация между българския политически елит и основната опозиционна партия тук - ВМРО-ДПМНЕ. Но изминалите три години те бяха като братя по идеология. Близнаци! Всяко негативно изказване от България към нас като македонци, които говорят македонски език, беше приемано тук като доказателство от основната опозиционна партия, че в Европа сме можели да влезем само като българи, което е абсолютна лъжа. Но този тип екстремна реторика, която разбира се не идваше от всички български политици, а само от някои от тях, тук беше добре дошла, защото в редовете на опозицията, особено в най-голямата опозиционна партия, това беше заместител на политическата програма, която те нямат. Те нямат абсолютно никакъв план. Не алтернативен - никакъв. Нито план А, не само план Б, по пътя към Европа. Те не искат да ходят в Европа, отговори Стево Пендаровски.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тежка катастрофа с БМВ в изкопа на дом "Младост" във Варна, пълно е с линейки и полиция
Дата: 19/05, 18:31

Хороскоп за 20 май понеделник: Да не пие кафе зодия
Дата: 19/05, 18:24

Зрителите на "Аз обичам България" бесни: Алекс и Сашо минават всички граници и не се траят
Дата: 19/05, 18:191 Коментар

Опит за преврат в най-богатата на ресурси страна в света: Атакуваха президента
Дата: 19/05, 18:14

Уикенд: Опит за убийство Петьо Еврото в Белград
Дата: 19/05, 18:101 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия