Има важно поверие за храната на Димитровден


Дата: 23/10, 12:23

Кадър Уикипедия

Наближава Димитровден, един от най-значимите християнски празници през есента. Според народните вярвания, с появата на светеца започва зимата. Днес ще ви представим допълнителна информация за този християнски празник: как е бил празнуван през годините и какво се прави за късмет, предаде Пловдив 24.

Кой е свети Димитър

Свети Димитър е роден през III век в Солун, където баща му служи като градоначалник. След смъртта му, Димитър е назначен на същия пост от римския император. Той проповядва християнската вяра открито, което влиза в противоречие с политиката на Римската империя в тези години. Това е основната причина следващият император да го отстрани от длъжност и дори да го хвърли в затвора. Заради популярността му сред солунските жители, императорът нарежда неговото убийство. 

Римските легионери го пробождат с копие по време на молитва. Така завършва земният път на Димитър. През следващите векове обаче, когато християнството се утвърждава като водеща религия, той е канонизиран за светец. Жителите на Солун го почитат като защитник на града, а той е особено уважаван светия и в нашата страна. Играе сериозна роля в рамките на освободителното движение на Асеневци. Повече по темата може да прочетете тук:

Български народни вярвания за Свети Димитър 

В нашата традиция версията за Свети Димитър е различна. Тук той се разглежда като брат на Свети Георги. Приема се, че с идването на Свети Георги (6 май) настъпва лятото, а с появата на Свети Димитър (26 октомври) започва зимата. Свети Димитър е по-големият брат, а двамата със Свети Георги са разпределили помежду си основните сезони - лятото и зимата. Значението на Свети Димитър в българския църковен календар е очевидно, тъй като след неговия празник винаги следва една от задушниците през годината - Архенгелова задушница. Дори в определени краища са нашата страна се почита Димитровска задушница - това е съботата преди празника, в който се раздава жито за здраве.

Какво се прави на Димитровден за късмет

Обредно гадане по първи гост

Смята се, че всеки може да отиде при имениците, дори и без покана. Както гостът бъде посрещнат, такава ще бъде и зимата. Гостите са задължени да носят бели цветя за празнуващия, за да бъде зимата благосклонна. Цветята се увиват с червен конец за здраве и берекет на дома. Вярва се, че ако гостът е богат и заможен, той ще донесе и такава зима в къщата, която посети.

Празнична вечеря

На празничната вечеря месото е задължителен елемент. Ако има именик в дома, изборът на ястие зависи от неговия пол. За мъжете се избира месо от мъжко животно, а за жените – от женско.

Гадаене по месечината

Има поверие, че ако месечината е пълна - то тогава ще бъде и зимата ще бъде пълна(богата) за нас.

Поверия за овчари

Празникът е известен и под името Разпуст, защото по традиция тогава се разпускали ратаите, които са наети за стопанската работа по Гергьовден. Тогава стопаните се разплащали с овчарите и ратаите и се смятало, че колкото повече им платят - толкова повече богатство ще дойде и в тяхната къща. По традиция на наетите работници се давало и по чифт цървули.

Друго поверие е свързано с овцете. Смята се, че овчарите оставяли своята гега при животните вечерта преди празника. Ако на сутринта овцете били намирани върху нея - това означавало, че ще има студена и тежка зима, пише actualno.com.

Какво не се прави на Димитровден

Жените не се заемат с никаква домакинска работа

Мъжете не бива да взимат жито от хамбара, за да не останат без запаси през зимата.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Синоптиците: Няма надежда за дъжд в България, идва катастрофа
Дата: 23/10, 14:25

"Моряците" без половин отбор срещу Ботев в Пловдив
Дата: 23/10, 14:24

Общински съветник и бивш депутат са задържаните за увреждане на агитационен транспарант на партия, регистрирана за изборите
Дата: 23/10, 14:23

Спират бургер в Макдоналдс заради опасна бактерия, причинила смърт
Дата: 23/10, 14:21

От "Градски транспорт - Варна“ поискаха реален диалог с общинската управа
Дата: 23/10, 14:18

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия