Балканските интриги: Силяновска опитва да дразни Гърция, иска да види докъде може да стигне


Дата: 14/05, 15:09

Кадър Уикипедия

Ще се счупи ли тънкия лед между Гърция и Севрна Македония след дипломатическия скандал, който запали новоизбраният президент Гордана Силяновска. По време на инагурацията си новият президент реши да съкрати името на държавата и произнесе само “Македония”, а не пълното конституционно име.

Според Костадин Филипов, който е кореспондент в Северна Македония, Силяновска се опитва да дразни Гърция, изразявайки личната си позиция публично. "Северна Македония се връща в едни стари времена, когато държавата беше вкарана в изолация, от която много трудно излезе. Реакцията, която последва след проявата на Силяновска, стана глобална", каза още пред НОВА, цитира Трибюн.

Журналистът Ангел Петров допълва, че най-пряко засегнатите от ситуацията - гърците, в момента са в позиция на изчакване. Според Петров в момента това е най-умното решение. “От ВМРО-ДПМНЕ опипват почвата, искат да видят докъде могат да стигнат”, обясни журналистът.

Според Петров Мицковски също не е в изгодна позиция, защото в момента му се налага да играе с различните интереси вътре в партията. Лидерът обаче добре се заиграва и с мълчанието и умее да лавира.

В Скопие са наясно какви последици може да има от реакцията от страна на Гърция. "От Атина са буквалисти при спазването на Преспанския договор, особено към най-важната част – името Северна Македония", допълни още Филипов.

"Това е подход на стратегическа двусмисленост. Старите управляващи не положиха пълни усилия вътрешнополитически да интегрират името Северна Македония", заяви Петров.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Топ 7 позитиви на белите зъби
Дата: 29/05, 04:20

Жълт код за интензивни валежи в седем области в сряда
Дата: 29/05, 04:00

Тази нощ за четири часа ще се ограничи движението в тунел „Топли дол“
Дата: 29/05, 03:00

UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона
Дата: 29/05, 02:50

Как се прави здрав корем
Дата: 29/05, 02:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия