Шел, ОМВ и Лукойл няма да са същите: Пълним сами евтино гориво


Дата: 23/09, 13:01

Кадър БТВ

Тенденцията е все повече вериги бензиностанции да поставят киоски за самообслужване.

„Зареждането става доста по-лесно, цената на компаниите е различна. Отстъпките, когато си зареждаш сам може да стигнат от 5 до 15 стотинки. Не е задължително да се плаща в кеш, може и с карта. Вече в цялата страна има такива обекти“.

Това каза в „Тази сутрин“ Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносител и превозвачи на горива.

Между 5 и 7 стотинки на литър - това е отстъпката, която можем да ползваме на колонките за самообслужване на бензиностанции. Зареждането става през уред, наречен киоск, който управлява всички колонки.

„Маркирате си картата и посочвате на коя колонка сте спрели и колко ще зареждате, ако сте с карта за безкасово плащане. Отивате на колонката, тя се отключва и започвате да зареждате. Ако ще плащате с карта и пълните до горе, маркирате си банковата карта, блокирате една сума и ако заредите по-малко колонката спира на 300 лв., например. Взимат само точната сума“, обясни Димитър Хаджидимитров.

Заедно с отстъпката, която получаваме при зареждането на самообслужване, можем да ползваме и допълнителната от клиентската ни карта и така спестяваме още повече. След зареждане получаваме SMS, който ни известява за сумата, която сме платили. 

Важно е да знаем, че при самообслужване можем да зареждаме само светли горива - бензин и дизел. При газа, пропан-бутана и метана това се прави от обучено лице, тъй като може да бъде опасно. 

„Пропан-бутанът и метанът са по-специфични за зареждане, защото има опасност да си изгорите ръцете. На всяка бензиностанция трябва да има инструкция за водача, която гласи спазвайте дистанция, изключете двигателя, загасете светлините, пушенето е абсолютно забранено, както и пълненето на светли горива е нерегламентирани съдове“, посочи Юлиян Вълчев, управител на бензиностанция.

Ако все пак разлеем гориво, докато зареждаме сами колата си, незабавно трябва да уведомим персонала на бензиностанцията.

Всеки обект сам решава дали да постави система за самоообслужване и какъв да е размерът на намалението. Тенденцията е да бъде въведена във все повече бензиностанции.

„В последната година заплащането на хората, които зареждат вече е доста по-високо, а на персонала става все по-малко. В някакъв момент икономически няма да е изгодно на операторите да имат хора, които се занимават с пълнене на светли горива и по финансови причини ще отпаднат хората, които зареждат светли горива“, обясни Димитър Хаджидимитров.

По думите му петролът в момента е в низходящ тренд и не се очакват драстични повишения в цените.

„Крайната цена е под 2,50 лв. и за дизел, и за масов бензин. Мисля, че тази цена ще се задържи поне до следващия месец, няма да виждаме по-ниски цени от това, което в момента сме достигнали. Най-вероятно ще се движим между 5 и 6 стотинки нагоре-надолу в следващия месец“, посочи Хаджидимитров.

Според него скоро очакваме хартиените касови бележки да отпаднат. Ако това се случи, данните от бележките ще минават през вградени фискални устройства на бензиноколонките и ще бъдат изпращани на клиентите по мейл.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шефът на труския парламент се стяга за посещение в Русия
Дата: 23/09, 15:20

Археолози получиха 70 000 лева за проучване на селищна могила Юнаците
Дата: 23/09, 15:05

Днес изправят Райън Раут пред съда заради опита за покушение срещу Тръмп
Дата: 23/09, 15:01

Утре ще е слънчево и горещо с температури до 30 градуса
Дата: 23/09, 14:55

Магазин за райски газ разлепи реклами по оградите на столичните училища
Дата: 23/09, 14:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия