Приеха на първо четене промени в Търговския закон


Дата: 09/06, 09:59

Снимка Булфото, архив

Парламентът събра кворум и започна работа в петъчния ден. В началото на заседанието на Народното събрание се регистрираха 204 народни представители. 

Депутатите приеха на първо гласуване промени в Търговския закон, след като вчера се наложи, поради липса на кворум в пленарна зала, председателят на парламента Росен Желязков да закрие заседанието. 160 народни представители гласуваха „за“, четирима се обявиха против, а 43 от депутатите се въздържаха, пише БТА.

Със законопроекта, внесен от служебния Министерски съвет, се предлага подобряване ефективността на производството по несъстоятелност, усъвършенстване на производството по стабилизация, създаване на процедура по несъстоятелност и погасяване на задължения на физически лица -  предприемачи, както и въвеждане на изискванията на Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 г. за рамките за превантивно преструктуриране, за опрощаването на задължения и забраната за осъществяване на дейност, за мерките за повишаване на ефективността на производствата по преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ оттеглиха точката за Пловдивския панаир, която беше определена като първа за заседанието на парламента днес.

Причината е, че вчера министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов е разпоредил пълен анализ на всички действия по казуса от страна на ведомството с цел защита на държавния интерес. Това се случи, след като вчера Апелативният съд-Пловдив излезе с определение, че Агенцията по вписванията няма правен интерес от изненадващото решение от Общинския съвет Варна за апортиране на притежаваните акции в дружество „Пълдинг туринвест“, посочи Даниел Лорер от ПП-ДБ. От името на парламентарната група той изрази адмирации за светкавичните действия на министър Богданов. Това е важен сигнал към цялото общество и към пловдивската общественост, посочи Лорер. И декларира, че ПГ на ПП-ДБ няма да се откаже да търси решение за „Пловдивския панаир“ в рамките на закона.

По предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков в дневния ред беше включено първото четене на т.нар. удължителен бюджет. Финансовият министър Асен Василев е потвърдил участие в дебата.

Двама нови депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ положиха клетва на мястото на избрани за министри. Това са Росица Пандова-Йовкова и Радослав Василев. Росица Пандова-Йовкова заема мястото на Андрей Цеков, докато той изпълнява функциите на министър на регионалното развитие и благоустройството.

Радослав Василев влиза в парламента на мястото на Атанас Славов за времето, за което Славов е министър на правосъдието.

В програмата на парламента е заложено и първо гласуване на два Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост, единият внесен от Министерския съвет на 10 май 2023 г., а другият от Ивайло Мирчев и група народни представители на 17 май 2023 г.

Предвижда се и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти, внесен от Министерския съвет на 10 май 2023 г., както и обсъждане на Законопроект за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-QAH „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret" за самолети F-16 Block 70" по програмата FMS на САЩ, внесен от Министерския съвет на 19 май 2023 г.

В програмата на парламента присъстват още Законопроект за ратифициране на актовете на ХХVІІ конгрес на Всемирния пощенски съюз, с вносител Министерския съвет от 24 април 2023 г.

Депутатите следва на гласуват на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, с вносител Министерския съвет от 12 май 2023 г., и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, внесен от от Министерския съвет на 17 май 2023 г.

В програмата на Народното събрание за петък не е предвиден редовен парламентарен контрол.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 25/06, 17:30

МВР: Над 70% намаление на мигрантския натиск от януари до май
Дата: 25/06, 17:28

Проф. Любомир Стойков: Случаят с Мила Роберт не е маловажен, но не трябва да се назаква тежко
Дата: 25/06, 17:101 Коментар

МВнР призова Скопие да спазва подписаните договори
Дата: 25/06, 17:03

22-годишен плати 7 хиляди лева такса "спокойствие", за да не го натопят в кражба на мобилен телефон
Дата: 25/06, 17:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия