Общините искат от държавата 150 милиона за управление на отпадъците


Дата: 12/10, 15:55

снимка: читател на „Петел"

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е представило искане пред финансовото министерство от държавния бюджет за 2025 г. да бъдат заделени 150 милиона лева целево за разрешаване на проблемите с управлението на отпадъците. Това каза днес във Варна изпълнителният директор на организацията Силвия Георгиева по време на събитие, посветено на Деня на българската община и местното самоуправление – 12 октомври, предаде БТА.

Акцентът в дискусията бе върху готовността на местните власти за промяна на формирането на такса смет. По думите на Георгиева, предстоящите промени изискват инвестиции от администрациите и това е причината сдружението да поиска отпускането на целеви средства от бюджета.

Промяната в модела на определянето на такса смет е, че тя вече няма да се изчислява на база оценката на имота, а на база генерирани количества боклук, стана ясно по време на дискусията. Кметът на Аксаково Атанас Стоилов коментира, че новият алгоритъм на определяне на налога обаче не е доизпипан. Според него е добре, че въвеждането на новия модел за формиране на таксата е отложен за 2026 г., тъй като през 2025 г. общините ще имат възможност да си направят необходимите изчисления, търсейки и информация от еколозите, службите по кадастър и ГРАО.

Промяната на модела ще доведе до повишение на такса смет, допълни кметът на Девня Свилен Шитов. Според него е редно общините заедно да мислят как ударът върху гражданите да бъде по-малък. По думите му е наложително да се работи много по-активно с хората, за да събират разделно отпадъците си, което може да намали финансовата тежест за депонирането на смесените боклуци. Позицията на събралите се кметове беше, че трябва да се работи и в посока пое-ефективно рециклиране и оползотворяване на различните видове отпадъци. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Богдан Томов: България загуби не само Кирил Маричков, но и много от онзи свободен дух
Дата: 12/10, 18:17

Иран забрани пейджърите и уоки-токи устройствата на гражданските полети
Дата: 12/10, 18:15

На 53 години е студентка
Дата: 12/10, 18:15

Кирил Маричков: Не е важно как да захапеш кокала
Дата: 12/10, 18:08

Официално: Брюксел раздели Албания от Северна Македония по пътя за ЕС
Дата: 12/10, 18:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия