Долу "Швейцарското правило", нова схема за вдигане на пенсиите иска експерт


Дата: 21/05, 11:01

Пиксабей

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев във връзка с предстоящото увеличение на пенсиите от първи юли. 

Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат правителството да подкрепи решението на Надзорния съвет на НОИ за повишение на пенсиите с 11 %. Повод за предложения проект е информация, появила се в публичното пространство, че заради очаквания по-нисък ръст на инфлацията осъвременяването по т.нар. швейцарско правило може да е 10%.

Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика, обясни пред БНР, че този начин за осъвременяване на пенсиите действа от 2000 година. 

"Заложен е в Кодекса за социално осигуряване. Процентът, който се получава за осъвременяване, се залага в бюджета на държавата и на Държавното обществено осигуряване.

Бюджетът се приема през предходната година. Няма как да се работи с окончателни данни. Има едно неписано правило, че в него се залага това, което трябва да стигне.

Осъвременяването става по "швейцарското правило" с решение на Надзорния съвет на НОИ. Експертите на Осигурителния институт са длъжни да подготвят доклад с последните данни на статистиката за инфлацията и средния осигурителен доход за предходната година. Така е станало и сега.

"Не зная някой да е правил опит да взима решения с по-малкия процент. При положение, че парите са осигурени в бюджета?", каза Христова.

Тя попита дали не е време да се помисли това ли е най-добрият механизъм за осъвременяване на пенсиите – т.нар. "швейцарско правило".

Христова посочи, че някои от пенсиите "изостават", особено по-старите.

"Има други начини – например да се увеличи тежестта на всяка година прослужено време. Това дава представа за продължителния принос на човек към пенсионната система".

Тя посочи, че пенсионните осигуровки не са малки. 

"17.8% от доходите. Въпросът е да не се натоварват много и работещите хора".

Бившият социален министър отбеляза, че намалява броят на работната сила и в бъдеще може да се създадат проблеми с устойчивостта на пенсионната система.

Задължителното допълнително пенсионно осигуряване не можа да изиграе ролята, която се очакваше, обясни още тя в предаването "Преди всички". 

"Нямаше време и да се състои така, както е планирано в законодателството. Това е инвестиционна пенсионна схема".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



"Стария" Криско се възмущава от първите си текстове и чете по две книги на месец
Дата: 03/06, 14:05

Откраднаха около 500 лв. и 800 евро от болнична стая в МБАЛ- Благоевград
Дата: 03/06, 14:00

Инфлацията в Турция достигна 18-месечен връх от 75,45%
Дата: 03/06, 13:45

Може да е необходима актуализация на бюджета на НЗОК
Дата: 03/06, 13:30

Мотоциклетист почина след тежко пътнотранспортно произшествие
Дата: 03/06, 13:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия