Една седмица след забраната на телефоните в училище, децата ще намерят начин да я заобиколят, посочи експерт


Дата: 10/09, 10:34

Пиксабей

Убедена съм, че точно за една седмица, децата ще намерят начин да преодоляват тези забрани, заяви Антоанета Василева

Забраната на мобилните телефони в училище може да влоши ситуацията, вместо да я подобри. Това заяви Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет и Асоциация "Родители" в предаването "Денят започва" по БНТ.

По нейни думи, въпросът за забраната на мобилни устройства касае най-вече по-големите ученици, които са по-самостоятелни и разполагат със собствени телефони. Тя подчерта, че подобна забрана може да има обратен ефект, като добави: "Убедена съм, че в рамките на една седмица децата ще намерят начини да заобиколят ограниченията. Вместо това, ако устройствата се интегрират по начин, който ангажира учениците и ги прави част от учебния процес, ситуацията би се променила значително."

Д-р Юлиян Попов от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" също взе отношение по темата, като отбеляза, че мобилните телефони рядко се използват за учебни цели. "Тези устройства се ползват основно за социални мрежи и развлекателни приложения, защото децата не намират уроците за интересни," добави той.

Антоанета Василева също подчерта, че дори без телефоните, учениците могат да се разсейват – например, като драскат в тетрадките си или гледат през прозореца. Тя посочи, че през последните години училищата в България успешно прилагат подход, при който телефоните се събират в началото на учебните часове. Това, според нея, помага на децата да се научат да поставят граници и да използват устройствата си с мярка.

Експертите се обединиха около мнението, че основният проблем е липсата на мотивация у децата да посещават училище с желание и интерес. Според тях, фокусът трябва да бъде върху намирането на начини за ангажиране на учениците, така че учебният процес да стане по-привлекателен за тях.



Коментирането под статиите временно не функционира поради оптимизиране на технологията. Работим за възстановяването им!



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Крие гаджето си след развода
Дата: 17/09, 11:13

Млад моторист се бори за живота си след удар в дърво в Шумен
Дата: 17/09, 11:11

Нов детайл за обира на казино в "Люлин"
Дата: 17/09, 10:57

До края на деня: Отнесеният от пороя асфалт по ключов варненски булевард трябва да остане като "лош спомен"
Дата: 17/09, 10:52

Експерт по избори посочи голям проблем за предстоящия вот
Дата: 17/09, 10:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия