Надпреварата за кметския пост във Варна ще бъде между ГЕРБ и Възраждане


Дата: 15/10, 00:00

Политика: Факт чекър

Изборите за кмет във Варна са едни от най-оспорваните в България, а морската столица на България изглежда ще се превърне в надпревара между статуквото и аутсайдерската сила. Но това не изглежда да е надпревара между 2 партии, нито пък надпревара между една партия, както в много други градове.

Иван Портних е почт сигурен победител на първи тур, увеличавайки резултата си на 29, 7  % , който очевидно може да изглежда различно при окончателно гласуване, но ще бъде около диапазона 26-33 %. Това е очаквано, коалиционното правитлство се опитва да превърне тази надпревара в надпревара между две партии, както в много други градове, като изправи ГЕРБ и ПП/ДБ срещу себе си, в нещо като фалшива опозиция. Много от кандидатите като Благмир Коцев са бивши олигарси на ГЕРБ и са били в корупционни скандали, свързани с предишния кабинет.

Сега Благомир беше избран да се кадидатира срещу Портних, но е успя да си осигури второто място. Това донякъде сгън плановете на коалицията, това място зае Кота Стоянов от Партия „Възраждане“ с 22, 4 % от гласовете, като е почти сигурно, че той е в диапазона 18-24 %.

Междувременно Благомир достигна своя пик от 15, 2 % и не е помръднал на сантиметър, очаква се, че може дори да падне, след като настъпи изборният ден, като очакваният резултат се полга около 12-18 %. Това го поставя много близо до него, ако Коста Стоянов не успее да достигне минималната си границ от 18 %, а Благомир достигне максималната си граница от 18 %, това може да преобърне резултатите, но този сценарий е много малко вероятен.

Най-вероятният сценарий ще бъде битката между ГЕРБ, подкрепени от ДБ и ПП, и Коста Стоянов с Възраждане. На втори кръг Коста Стоянов ще трябва да се потруди допълнително, тъй като ще трябва да осигури поне 25 % повече, за да има шанс за победа. Той ще трябва да получи подкепата на почти всички гласове от „Други“, БСП и част от гласовете на ПП/ДБ.

Това е може би една от на-вълнуващите надпревари за наблюдение, тъй като може да донесе много изненади на този огромен град.

 

Източник: https://bgnational.media/2023/10/24/nadprevarata-za-kmetskiya-post-vv-varna-shhe-bde-mezhdu-gerb-i-vzrazhdane/?fbcli

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

* публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ватиканът публикува първия си доклад за защитата на непълнолетните
Дата: 26/10, 02:11

Астронавт на НАСА е приет в болница
Дата: 26/10, 01:54

Словакия ще умъртви 400 000 пилета заради птичи грип
Дата: 26/10, 01:06

Везенков и Олимпиакос загубиха от Байерн Мюнхен
Дата: 26/10, 00:39

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 26/10, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия